Stora Enso ryhtyy kehittämään biopohjaisia hiilikuituja, kumppanina saksalainen Cordenka

Liikenteesessä, rakennusteollisuudessa ja energiateollisuudessa on tarvetta korkean suorituskyvyn hiilikuidulle.

Stora Enso on sopinut yhteistyöstä biopohjaisten hiilikuitujen esiasteiden kehittämiseksi yhdessä teollisuusviskoosikuituja valmistavan Cordenka Gmbh & Co KG:n kanssa.

Stora Enso on kehittänyt hiilikuitujen valmistusteknologiaa laboratoriossa puupohjaisista raakamateriaaleista, kuten liukosellusta ja ligniinistä. Nyt tavoitteena on laajentaa hiilikuidun esiasteen kehitysprosessi koelaitostuotantoon. Kehitystyö toteutetaan erikoistuneilla teollisuuskehruulaitteilla Cordenkan Obernburgin tuotantolaitoksessa Saksassa.

Tarkoitus on kehittää yhteistyössä hiilikuituja kevyitä ja korkeaa mekaanista suorituskykyä vaativia teollisuussovelluksia varten, esimerkiksi tuulivoimalaitosten roottorin siipien valmistuksessa käytettäviin laminaatteihin.

”Tavoitteemme on tarjota teollisuuskomposiittien tuottajille kestävää ja hinnaltaan kilpailukykyistä uusiutuvista ja fossiilittomista materiaaleista valmistettua hiilikuitua”, Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström kertoo.

Nykyisin hiilikuituja tehdään öljypohjaisista raakamateriaaleista. Biopohjaisessa hiilikuidun valmistuksessa kehruuliuos valmistetaan jalostamalla selluloosa viskoosiksi ja sekoittamalla se ligniinin kanssa. Liuos kehrätään esiastekuiduksi, joka muunnetaan hiilikuiduksi lämmön avulla.

Hiilikuitujen kysyntä kasvaa vakaasti 10 prosentin vuosivauhdilla

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka