Stora Enson tulos rojahti

Lehtipuusellun hinnanlasku ja Kiinan-tehtaan käynnistysvaikeudet niistivät tuloksesta kolmanneksen. Liikevaihto piti paremmin.

Stora Enson viime vuoden tulos laski huomattavasti. Syynä oli lehtipuusellun hinnanlasku ja Kiinan Beihain tehtaan odotettua suuremmat käynnistyskustannukset. Lisäksi Enocellin tehtaan voimalaitoksen käyttöhäiriö toi kuluja.

Tulos oli 541 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin tulosta syntyi 814 miljoonaa. Liikevaihto laski 9 802 miljoonaan aiemmasta 10 040 miljoonasta. Stora Enson tulosprosentti on ollut pörssin metsäyhtiöistä heikoin kolmena perättäisenä vuotena.

Beihain viime vuonna käynnistynyt tehdas tuottaa kuluttajapakkauskartonkia ja puolisellua eli kemimekaanista massaa. Stora Enso on ilmoittanut harkitsevansa uudelleen sellutehtaan rakentamista samaan yhteyteen, mikä tarkoittaa hankkeesta vetäytymistä. Syynä on, että Kiinan puukustannus on noussut ja lehtipuusellu halpunut.

Kotimaassa Varkauden kartonkikoneen ylösajo etenee ja tehdas saavuttaa täyden tuotannon vuoden toisella puoliskolla. Varkauden viilupuun tuotantolinja on käyttöönottovaiheessa ja sen odotetaan yltävän täyteen tuotantoon ensi vuoden puolivälissä.

Stora Enso käynnistää kannattavuuden parantamisohjelman, jonka tavoite on pienentää vuosittaisia kustannuksia 50 miljoonalla eurolla. Täysi vaikutus aiotaan saavuttaa ensi vuoden aikana.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat