Suojeluala kasvoi – suojelualueista 85 prosenttia valtion mailla

Rajoitetussa metsätalouskäytössä olevia metsiä oli vuoden alussa 400 000 hehtaaria.

Suomessa oli vuoden alussa suojeltua metsä- ja kitumaata yhteensä 2,9 miljoonaa kuutiota, Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kerrotaan. Määrä kasvoi edellisestä, vuoden 2016 tilastosta 200 000 hehtaaria, samalla metsien suojelupinta-ala kasvoi 12 prosentista 13 prosenttiin. Metsämaata oli 1,7 miljoonaa hehtaaria, kitumaata 1,2 miljoonaa hehtaaria.

Suojelualasta lakisääteisiä suojelualueiden metsiä oli 2,4 miljoonaa hehtaaria, saman verran kuin vuonna 2016. Talousmetsien monimuotoisuuskohteiden pinta-ala oli kasvanut parilla sadalla tuhannella hehtaarilla 500 000 hehtaariin.

”Lakisääteisesti suojeltujen ja talousmetsien monimuotoisuuskohteiden lisäksi rajoitetussa metsätalouskäytössä olevia, erilaisia luontoarvojen suojelua tukevia metsiä oli vuoden 2019 alussa 0,4 miljoonaa hehtaaria. Niitä ei tilastossa luokitella suojelluiksi”, yliaktuaari Esa Ylitalo Lukesta kertoo.

Suurin osa suojelualueista – liki 80 prosenttia – sijaitsee Pohjois-Suomessa. Suojelualueista 85 prosenttia on valtion mailla. Etelämmäksi tultaessa yksityismaiden suhteellinen merkitys kasvaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat