Suomen luonnon tilannekuva selviää uudesta verkkopalvelusta

Yleistajuisen tiedon toivotaan osaltaan auttavan luontokadon torjunnassa.

Uusi Luonnontila-verkkopalvelu esittelee Suomen luonnon monimuotoisuuden tilaa ja kehitystä yleistajuisesti. Tämän toivotaan osaltaan auttavan luontokadon torjunnassa.

Palvelu tiivistää luonnon seurantatiedon helppotajuisiksi mittareiksi, indikaattoreiksi, jotka valottavat eri elinympäristöjen ja lajiyhteisöjen tilaa. Palvelun avausvaiheessa tarjolla on noin 15 indikaattoria, jotka kattavat metsät, suot, sisävedet, maatalousympäristöt ja tunturit.

Palvelua päivitetään jatkuvasti uusilla indikaattoreilla.

”Tarvitsemme ajantasaista tietoa luonnon tilasta arvioidaksemme toimemme vaikutusta monimuotoisuuteen”, toteaa pääjohtaja Leif Schulman Suomen ympäristökeskuksesta.

Palvelu tukee myös opetusta ja ympäristökasvatusta, ja sen tuottama tieto on hyödyllistä luontopolitiikan ja kansainvälisten sopimusten, kuten YK:n biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettistrategian, arvioinnissa. Indikaattoreiden avulla seurataan  myös Suomen kansallisen luontostrategian ja toimintaohjelman vaikuttavuutta.

”Indikaattorit ovat kuin luonnon lämpömittareita, jotka kertovat, kuinka lähellä tai kaukana olemme luontokadon pysäyttämisestä”, sanoo erikoissuunnittelija Aapo Kahilainen.

Palvelun tiedon tuottavat keskeiset suomalaiset luontoalan tutkimus- ja asiantuntijalaitokset kuten Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Metsähallituksen luontopalvelut. Suomen ympäristökeskus koordinoi ja kehittää palvelua.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat