Suomesta löytyi uusi hyttyslaji – levittää Länsi-Niilin virusta

On erittäin epätodennäköistä, että Culex modestus -hyttysen levittämää tautia esiintyisi Suomessa.

Suomesta on ensi kertaa löytynyt löytynyt hyttyslaji, joka tunnetaan Etelä-Euroopassa Länsi-Niilin viruksen levittäjänä. Tutkijan mukaan on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että Culex modestus -hyttysen levittämää tautia esiintyisi Suomessa.

Porin rannikkoseudulta löytynyt on Culex modestus on 44:s Suomesta löydetty hyttyslaji ja Euroopan pohjoisin lajista tehty havainto. Suomea lähimmät mutta eteläisemmät saman lajin havainnot on aiemmin tehty Leningradin alueelta Venäjältä ja Skoonen alueelta Ruotsista.

Löydön teki Helsingin yliopiston virologian osaston tutkija Lorna Culverwell. Uusi hyttyslaji löytyi Culverwellin kesällä 2022 Suomen rannikkoalueilta keräämistä hyönteisnäytteistä.

”Tämän lajin edustajia löytyi vain yksi kappale, mutta pidän epätodennäköisenä, että se olisi lajinsa ainoa edustaja Suomessa”, Culverwell sanoo.

Eteläisessä Euroopassa Culex modestus -lajin hyttysen tiedetään levittävän Länsi-Niilin virusta lintujen ja ihmisten tai lintujen ja hevosten välillä. Viruksen aiheuttamia oireita ovat esimerkiksi kuume, päänsärky ja lihaskivut. Harvinaisissa tapauksissa virus voi aiheuttaa hermosto-oireita.

Länsi-Niilin virusta ei ole toistaiseksi todettu Suomessa.

”Suomalaisten ei kannata huolestua tästä hyttyslöydöstä, sillä Suomessa ei ole tavattu tartuntoja ihmisillä tai hevosilla. Tämä löydös kuitenkin muistuttaa, miten tärkeää on tietää, mitä hyttyslajeja täällä elää”, Culverwell toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat