Tarjolla 500 miljoonan euron tulot – kuusenkerkkä on vuoden 2021 rohdoskasvi

Kerkkä on parhaimmillaan nyt alkukesästä, Terveyskauppiaiden liitosta kerrotaan.

Kuusenkerkkä on kirkkaan vaaleanvihreä kuusen vuosikasvain. Ne voisivat tarjota metsänomistajille ja kerääjille lisätuloja, Terveystuotekauppiaiden liitto arvioi. Yksi mahdollisuus olisi vuokrata kuusikkoja keväisin kerkänkerääjille.

Vuoden 2021 rohdoskasviksi on valittu kuusenkerkkä. Metsiemme vaalean vihreäksi kullaksi ja vitamiinipommiksi kutsuttu kuusenkerkkä sisältää runsaasti c-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Kerkkien kaupallinen hyödyntäminen on kuitenkin vielä alkutekijöissään, Terveystuotekauppiaiden liitosta arvioidaan. Kerkät voisivat tarjota lisätuloja metsänomistajille ja kerääjille – yksi vaihtoehto olisi kuusikkojen vuokraaminen kerääjille keväisin.

Kerkkien keruuaika on lyhyt, pari viikkoa touko-kesäkuussa. Se on hyvä hetki saada luonnontuotealan toimijoille lisätuloa metsästä ennen marja- ja sienikautta. Keräämiseen tarvitaan aina maanomistajien lupa, liitto korostaa.

Kerättävissä olevia kuusenkerkkiä metsissä arvioidaan olevan noin 80 miljoonaa kiloa. Siitä vain prosentti kerätään, Luonnonvarakeskuksen tutkija Henri Vanhanen arvioi.

”Kuusenkerkkien keruuta tulisi lisätä ja jatkojalostusta kehittää, jotta tämä taloudellisestikin merkittävä potentiaali saataisiin hyödynnettyä. Kuusenkerkässä on tarjolla metsänomistajille ja kerääjille yli 500 miljoonan euron tulot”, Vanhanen sanoo.

Kuusenkerkkää sisältäviä tuotteita löytyy jo melko monipuolisesti markkinoilta. Niitä on hyödynnetty muun muassa ravintolisissä, teessä, juomissa, yskänsiirapeissa, jauheena, välipalapatukoissa ja luonnonkosmetiikassa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Kuvat