Tavanomaista lämpimämpi syyskuu – jo yhdettätoista kertaa peräkkäin

Terminen syksy alkoi koko maassa kuun puolivälissä.

Syyskuu oli jälleen keskimääräistä lämpimämpi, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon yli 13 asteesta Pohjois-Lapin noin 6 asteeseen. Kyseessä oli jo yhdestoista peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi syyskuu.

Lämpötilojen suhteen kuukausi oli kaksijakoinen. Alkupuoli oli tavanomaista lämpimämpi ja loppupuoli tavanomaista kylmempi, tosin loppupuolella lämpötila kohosi uudestaan tavanomaista korkeimpiin lukemiin.

Syyskuun ylin lämpötila mitattiin 10.9. Lappeenrannan Konnunsuolla, jolloin lämpö nousi 26,2 asteeseen. Kyseessä oli samalla toiseksi myöhäisin hellepäivä, mikä Suomessa on koskaan mitattu.

Lämpötilat laskivat syyskuun puolivälissä, minkä seurauksena terminen syksy alkoi koko maassa viimeistään 17.9. Tällöin siis vuorokauden keskilämpötila oli laskenut 10 asteen alapuolelle. Tilastoitava ensilumi satoi kuukauden lopussa Utsjoen Kevolla.

Kommentit (1)

  1. Scientist

    No eipä juuri ollut tavanomaista lämpimämpi ainakaan Tampereella. Keskilämpötila oli 10,0, kun pitkäaikainen keskiarvo on 9,8. Viime vuoden syyskuu oli huomattavasti lämpimämpi koko maassa, mutta näinhän näitä ilmastoasioita nyt uutisoidaan.

Luonto Luonto