Teollisuusliitto puuttuisi harmaaseen talouteen metsäalalla – ”Haluamme korjata tilanteen”

Meillä on jatkuva huoli siitä, ettei alan alihankintaketjussa kaikki kestä päivänvaloa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Metsäalan ja metsäkonealan työntekijöitäkin edustava Teollisuusliitto vaatii uusia toimia harmaan talouden vastaiseen taisteluun metsäalalla.

Alalla metsänhoitotyöt ulkoistetaan lähes poikkeuksetta alihankkijoille. Ulkoistaminen ei ole laitonta, mutta se on ongelmallista, mikäli asiat eivät palveluiden tarjoajilla ole kunnossa, liitto huomauttaa. Lisäksi alihankintaketjuissa työehtojen valvonta on vaikeaa.

”Meillä on jatkuva huoli siitä, ettei alan alihankintaketjussa kaikki kestä päivänvaloa. Työehtosopimusten noudattamista ei riittävästi valvota, kun metsätöiden tilaajat organisoivat työt pirstaleisen alihankintaketjun varaan. Haluamme korjata tilanteen”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Paikallisista yhteistoimintaryhmistä apu

Teollisuusliitto toivoo, että metsäyhtiöt kantaisivat paremmin yhteiskuntavastuunsa metsänhoitotöiden järjestämisessä. Kun töitä ulkoistetaan, olisi huolehdittava myös valvonnan toimimisesta alihankintaverkostossa. Tähän sopiva työkalu olisi liiton mukaan paikalliset, keskeisten tilaajien ja urakoitsijoiden väliset yhteistoimintaryhmät. Niissä käsiteltäisiin muun muassa työsuojelu-, kehittämis- ja koulutusasioita, mukana olisi myös työntekijäedustus.

”Haluamme olla aktiivisesti mukana tukemassa paikallisella tasolla kehitystä, jossa terve kilpailu alalla vahvistuu ja harmaa talous vähenee eikä kasva. Näin edesautetaan samalla terveen metsäpalveluyrittäjyyden kehitystä”, Aalto toteaa.

Teollisuusliitto vaatii myös, että tilaajavastuulaki uudistetaan niin, että tilaajalle siirtyy vastuu veroista ja palkoista myös alihankkijoiden osalta.

Hakkuurajoituksia ei tarvita

Eduskuntavaalitavoitteissaan liitto linjaa, ettei metsien hakkuita tulisi poliittisin päätöksin rajoittaa. Suomessa aktiivinen metsienkäyttö on johtanut sekä hiilinielujen kasvuun että metsätalouden jalostusarvon ja työllisyyden positiiviseen kehitykseen. Tätä yhteyttä ei kannata pilata, liitto katsoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat