Tiilikainen: Ymmärrys Suomen näkemyksille kasvamassa

Suomi hakee muutoksia EU:n ilmastopakettiin, jonka on tarkoitus valmistua kesällä.

EU:n ilmastopaketin pitäisi valmistua alkuvuoden puolelle. EU:n puheenjohtajamaa Maltan tavoitteena on saa paketti valmiiksi vielä puheenjohtajakaudellaan, joka päättyy kesäkuun lopussa.

Avoinna paketissa on yhä muun muassa maakäytöstä aiheutuvat päästöt (Lulucf). Suomea hiertävät etenkin maankäytön laskentasäännöt, jotka nykyisessä muodossaan kääntävät Suomen metsät hiilinielusta päästölähteeksi.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on kuitenkin toiveikas sen suhteen, että asia saadaan korjattua. Hänen mukaansa komissiosta on myönnetty, että laskentasäännöt eivät ole Suomen kaltaiselle maalle reiluja. Suomesta on toimitettu komissiolle vaihtoehtoisia malleja

Ministeri uskoo, että jonkinlainen muutos asiaan saadaan.

”Mutta kuinka hyvä se on: tehdään parhaamme ja katsotaan, mihin se riittää”, Tiilikainen totesi urheilutermein maanantaina tiedotustilaisuudessa.

Tiilikainen oli viime viikolla tapaamassa euroedustajia Euroopan parlamentissa. Sielläkin ymmärrys Suomen näkemyksille on kuulemma kasvamassa.

Mikäli säännöt pysyvät nykyisellään, se ei metsäteollisuuden toimintaa Suomessa juuri muuta, Tiilikainen uskoo. Silloin muilla sektoreilla tarvitaan kuitenkin lisätoimia laskennallisen päästöjen kasvun kompensoimiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto