Tuhkalannoituksen tuki laajenee kesällä, metsitykseen tukea ensi vuonna

Metsänomistajien kannattaa tarttua mahdollisuuteen ripeästi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Hallitus on päättänyt vahvistaa maankäyttösektorin hiilinielua. Tavoitteena on, että sektorin hiilensidonta vahvistuu hallitusohjelman mukaisin toimin suhteessa nykytoimin vähintään kolmella miljoonalla hiilidioksiditonnilla vuoteen 2035 mennessä.

Tähän liittyen maa- ja metsätalousministeriö laajentaa tuhkalannoituksen tukea määräajaksi. Tukea laajennetaan asetusmuutoksella poistamalla vaatimus puuston ravinne-epätasapainon osoittamisesta. Tarkoituksena on, että tuhkalannoitukseen voisi saada tukea tulevasta kesästä alkaen. Voimassa se olisi nykyisen kemeratukijärjestelmän loppuun. Nykyinen kemerajärjestelmä loppuu kuluvan vuoden lopussa.

”Metsänomistajien kannattaa tarttua mahdollisuuteen ripeästi”, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo.

Tuhkalannoitus sopii erityisesti turvemaille ja siitä on monia hyötyjä metsien hoidon, ympäristön ja ilmaston kannalta. Tuhkan käyttö parantaa turvemaiden vesitasapainoa ja vähentää tarvetta kunnostusojituksille.

Joutoalueista ja peltoheitoista metsää

Lisäksi hallitus päätti valmistella metsitystä tukevan lain, jonka perusteella maanomistaja voi saada tukea metsitykseen. Lakiesitys on valmisteilla maa- ja metsätalousministeriössä ja lähtee lausuntokierrokselle kevään aikana. Voimaan lain on tarkoitus tulla ensi vuoden alussa.

”Tavoite on saada erityisesti joutoalueista ja peltoheitoista uutta metsämaata. Aktiivisessa viljelyssä olevia peltoja tai luontoarvojen kannalta tärkeitä niittyjä ei pidä metsittää”, Leppä toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat