Tukijärjestelmä vaihtuu ensi vuonna – kemerahakemukset toimitettava lokakuun alkuun mennessä

Uusi metka-tukijärjestelmä odottaa vielä vihreää valoa Brysselistä.

Tänä vuonna kemeratukea metsän eri kunnostustöihin on tarjolla 47 miljoonaa euroa. Ensi vuonna kemeran korvaa uusi metka-kannustejärjestelmä, mikä tarkoittaa että kemeratukien haku päättyy jo syksyllä, Suomen metsäkeskuksesta muistutetaan. Hakemukset on toimitettava Metsäkeskukselle lokakuun alkuun mennessä.

”Vielä ehtii hakea kemeratukia. Nyt on oikea aika suunnitella loppuvuoden työt metsissä ja hyödyntää tämänhetkiset tuet. Metsät kannattaa hoitaa ajallaan”, hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta sanoo.

Komission hyväksyntää odotellaan

Metka-järjestelmän on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alussa. Sen voimaantulo edellyttää kuitenkin vielä Euroopan komission hyväksyntää.

Kun uusi järjestelmä tulee voimaan, tukihakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa vaiheittain. Ensiksi käsitellään nuoren metsänhoidon ja terveyslannoituksen hakemukset.

Uusien tukien yksityiskohdista ja tukien tasosta säädetään erikseen asetuksessa. Hallitus antaa sen, jahka komissio on asian käsittelyt.

Ympäristötukea tarjolla ennätysmäärä

Alkuvuoden aikana kemeratukia on maksettu runsaat 8 miljoonaa euroa. Eniten on maksettu pienpuun keruun tukea, vajaat 5 miljoonaa euroa, mikä on viidenneksen enemmän kuin vuosi sitten tammi-huhtikuussa. Taimikon varhaishoidon ja varttuneiden taimikoiden tukia on maksettu vajaat 2 miljoonaa euroa, mikä on samaa luokkaa kuin vuosi sitten.

Ympäristötukea ja tukea luonnonhoitohankkeisiin on maksettu alkuvuodesta yhteensä 3,4 miljoonaa euroa, eli saman verran kuin viime vuoden alussa.

Enemmän olisi kuitenkin tarjolla.

”Ympäristötukea ja luonnonhoidon tukea on jaossa tänä vuonna ennätyksellisen paljon, 17,5 miljoonaa euroa, joten metsänomistajien kannattaa käynnistää ympäristötuen hakeminen esimerkiksi tutun metsätoimijan kanssa”, sanoo Metsäkeskuksen luonnonhoidon johtava asiantuntija Riitta Raatikainen.

Lisää aiheesta: Metkassa tukea taimikonhoitoon viiden vuoden välein

Lisää aiheesta: Uuden metka-tukijärjestelmän tukien suuruudet ja edellytykset määrittelevä asetus lausunnoille

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat