Turvetuotanto laskee nopeasti, iso määrä suopohjia muutettava hiilinieluiksi

Bioenergia kaipaa keinoja maankäytön muutoksiin.

Turpeen polton päästöt ja energiaturpeen tuotanto vähenevät viidesosaan ja tuotantopinta-ala viiveellä noin kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä, Bioenergia ry arvioi. Viime vuonna energiaturvetta tuotettiin 6,5 miljoonaa kuutiota, viiden vuoden kuluttua tuotannon ennakoidaan jäävän 1,5 miljoonaan kuutioon. Laskun taustalla ovat päästöoikeuden hinnan kasvua sekä lähes kaksinkertaistunut turpeen verotus.

Lähivuosina onkin suuri tarve muuttaa suopohjia hiilinieluiksi, järjestöstä todetaan.

”Kun energiaturpeen kysyntä vähenee nopeasti, on päättäväisesti etsittävä keinoja siirtyä tuotannosta poistuvilla alueilla seuraavaan maankäyttöön. Tämä olisi hallinnoitava mahdollisimman sujuvasti sekä ilmasto- ja resurssiviisaasti”, toteaa Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka.

Turvetuotantoalueiden päästöt vähenevät käytön vähenemistä hitaammin, koska seuraavaan maankäyttöön siirtyvät suonpohjat lasketaan turvetuotannon päästöiksi siihen saakka, kunnes niille on muodostunut vakiintunut taimikko tai kosteikko. Tilastoissa turvetuotantoalueina raportoidaan tästä syystä alueita, jolla ei ole vuosiin tuotettu turvetta.

Kommentit (1)

  1. Miten ne olisi turvetuotannon päästöalueita, kun kasvavat joka vuosi sammalta lisäkerroksen ja muuta kasvillisuutta jota ei korjata pois ? Jos todellisuus ei vastaa raportoitua, niin raportointia pitää muuttaa, kun todellisuutta ei voi muuttaa.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat