Tutkimus: Kantokääpä ei kilpaile koolla vaan jälkeläisten määrällä

Sienikausi ei rajoitu syksyyn, vaan osa sienistä lähettää itiönsä maailmalle keväällä, osa kesällä ja osa syksyllä.

Yksi nyrkinkokoinen kantokääpä tuottaa noin 290 miljoonaa itiötä kuukauden aikana. Määrä kuulostaa valtavalta, mutta itiöiden yhteenlaskettu tilavuus on vain 17 mikrolitraa eli tulitikunpään verran, kertoo tuore tutkimus.

Sienten lisääntyminen perustuukin pikkuruisten itiöiden valtavaan lukumäärään, ei yksittäisten jälkeläisten suureen kokoon, kuten vaikkapa ihmisillä.

Suomalaistutkijat ovat ensimmäisinä maailmassa selvittäneet sienten itiötuotannon määrää ja lajien välistä vaihtelua luonnossa koko kasvukauden aikana. Tutkimusaineistossa oli lähes 100 lahopuulla elävää sienilajia, joilta kerättiin itiötuotantonäytteitä kerran kuukaudessa kahden vuoden ajan.

Tutkijat havaitsivat, että itiöiden määrän ja koon välillä on voimakas riippuvuus. Samankaltainen riippuvuussuhde on aiemmin todettu eläimillä ja kasveilla: esimerkiksi monen nisäkkään poikaset ovat sitä pienempiä, mitä enemmän niitä syntyy.

Osa sienistä lähettää itiönsä maailmalle keväällä, osa kesällä ja osa syksyllä. Tutkimuksessa huomattiin myös, että osalla lajeista itiöitä tulee pitkin kasvukautta.

”Sienten näkökulmasta ei ole olemassa mitään yleistä sienikautta, me vain emme huomaa vaikkapa keskikesällä lisääntyviä kääpiä samalla tavoin kuin syksyllä kasvavia kärpässieniä tai tatteja”, erikoistutkija Veera Norros Suomen ympäristökeskuksesta huomauttaa.

Tutkimuksen tulokset ovat tärkeitä, kun halutaan ymmärtää sienten osuutta maailmanlaajuisessa luontokadossa.

“Lisääntyminen ja sen myötä leviäminen kasvupaikasta toiseen ratkaisee, mikä laji selviää elinympäristöjen tuhoutuessa ja pirstoutuessa”, toteaa luonnonsuojelubiologian yliopistonlehtori Panu Halme Jyväskylän yliopistosta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat