Tutkimus: Metsien ojitus on tummentanut Suomen vesistöjä

Ojat ovat tutkijan mukaan voineet vaikuttaa vesistöjen tilaan enemmän kun aikaisemmin on luultu.

Suomalaisten järvien vesi on muuttunut väriltään tummemmaksi ja näkösyvyys on heikentynyt viimeisen 30 vuoden aikana, osoittaa Helsingin yliopiston tuore tutkimus. Tulokset viittaavat siihen, että muutosten taustalla ovat metsäojien ja maatalouden huuhtoumat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 400 järven tietoja. Syitä vedenlaadun muutoksiin etsittiin maankäytöstä 2,5 kilometrin säteellä järvestä. Veden väri oli tummentunut ja näkösyvyys laskenut, kun alueella oli maataloutta tai runsaasti metsäojia.

”Enimmillään 2,5 kilometrin säteellä järvestä saattoi olla yli 300 kilometriä metsäojaa. Ojat voivat vaikuttaa vesistöjen tilaan enemmän kun aikaisemmin on ajateltu”, kertoo tutkijatohtori Sari Holopainen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta, Luomuksesta.

Ojien myötä järviin pääsee valumaan orgaanista ainesta ja ravinteita. Metsiä on ojitettu Suomessa yleisesti varsinkin menneinä vuosikymmeninä.

Tulokset julkaistiin kansainvälisessä Science of the Total Environment -tiedesarjassa.

Kommentit (2)

  1. tutkiahan se pithää, muistan ku kotijärvessä näkösyvyys oli useamman metrin ja säkösyvyys vajosi puolen metrin tasolle, ei metsänhoitajat myönnä että se johtuisi ojituksesta

  2. Käytännössä kun on käyty vääntöä siitä mikä Itämerta rassaa, niin mettäpuoli on unohdettu ja ilmeisesti että muutaman vuoden viiveellä hapan humus suurista hakkuista tai valtakunnallisista ojitushankkeista on saavuttanut meren ja vapauttanut fosforia sedimentistä , no nyt virallisesti syypääksi on löydetty haja-asutus alueiden mummelit jotka paskoo itämeren pilalle, ja lakiin pohjautuvat jätefirmat pääsevät näitä sitten rahastamaan , ilman että vaikutus vesistöihin on olematon.

    Turun yliopiston laboratio insinööri päätyi nyt julkaistuun Helsingin yliopiston tutkimukseen jo parikymmentä vuotta sitten , mutta taisi olla väärä henkilö , jotta ei saanut viestiä menemään eteenpäin.

    No jos osoittautuu että Suomi valtiona on syyllinen, niin sitä ei kyllä kukaan virallisesti myönnä , koska Suomihan on kaikessa malliyhteiskunta, joka syyllistää vain muita .

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat