Tutkimus: Monimuotoisuuden turvaamiselle talousmetsissä luotu kattavat raamit

Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen metsätaloudessa on edennyt vaiheittain 1980-luvun lopulta alkaen.

Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi talousmetsissä on viime vuosikymmenten aikana luotu kattavat rakenteet. Monimuotoisuutta tukevat toimet ovat vakiintuneet osaksi metsätaloutta. Varsinkin viime vuosina yksityinen sektori on ottanut yhä vahvempaa roolia, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT:n selvitys.

Suomen Metsäsäätiön rahoittamassa selvityksessä on laadittu kuvaus toimista, joita Suomessa on 1990-luvulta alkaen otettu käyttöön talousmetsien luonnon monimuotoisuuden huomioimiseksi. Selvitys perustuu tutkimuskirjallisuuteen ja asiantuntijahaastatteluihin.

”Selvitys kuvaa sitä isoa muutosta, mikä alalla on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana, kun on siirrytty yksittäisistä monimuotoisuustoimista kohti kokonaisvaltaisempaa monimuotoisuuden huomioimista. Luonnon monimuotoisuuden eteen tulee tehdä entistä enemmän – toivottavasti tämä kannustaa metsäalaa jatkamaan työtä talousmetsien monimuotoisuuden hyväksi”, sanoo Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson.

Selvityksen mukaan luonnon monimuotoisuuden huomioiminen metsätaloudessa on Suomessa edennyt vaiheittain 1980-luvun lopulta. Tähän ovat vaikuttaneet sekä tiedon ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen että kestävän kehityksen periaatteiden vahvistuminen kansainvälisesti ja kansallisesti.

1990-luvulla luonnon monimuotoisuus nousi osaksi metsätalouden julkisen vallan sääntelyä ja ohjeistuksia sekä metsäalan toimijoiden omia toimenpiteitä, mm. metsäsertifiointistandardin ja metsänhoidon ohjeistusten kehittämisen kautta.

2000-luvulla uudenlaista ajattelua edusti metsänomistajien vapaaehtoisuus ja taloudelliset kannustimet. Metsäammattilaisten ja metsänomistajien osaamista vahvistettiin koulutuksilla ja neuvonnalla.

2010-luvulla metsälain muutos antoi metsänomistajille mahdollisuuksia huomioida luonnon monimuotoisuus metsiensä käytössä, samalla metsäsertifioinnin kriteereitä tiukennettiin.

2020-luvulla kehitystä määrittää yhä enemmän yksityisen sektorin vahvistuva rooli luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.

Metsäsertifiointi on vaikuttanut merkittävästi metsätalouden käytäntöihin. Se on luonut yhteiset standardit, joiden noudattaminen on edellytys metsäteollisuustuotteiden hyväksyttävyydelle kansainvälisillä markkinoilla. Sertifioinnin mukaiset toimet ovat laajasti omaksuttuja metsäalalla ja nykyisin tavanomainen osa metsänhoitoa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat