Tutkimus: Puuhun voidaan tuoda uudentyyppisiä kemiallisia rakenteita

Yrjö Helariutan tutkimusryhmä lisäsi puuhun kalloosia.

Puun koostumuksen muokkaaminen on mahdollista, tuoreesta suomalais-englantilaisesta tutkimuksesta selviää. Akatemiaprofessori Yrjö Helariutan tutkimusryhmä Helsingin ja Cambridgen yliopistoissa muokkasi kasvavan puun kemiallista koostumusta lisäämällä siihen kalloosia, luontaisesti kasveissa esiintyvää sokeripolymeeriä. Kalloosin lisääminen oli mahdollista, mikä viittaa siihen, että puu voi ottaa vastaan uudentyyppisiä kemiallisia rakenteita.

Tämä avaa ovia monenlaisille sovellusmahdollisuuksille, erityisesti puumateriaalia hyödyntävässä teollisuudessa. Kalloosin lisääminen puuhun lisää puun huokoisuutta ja tekee siitä helpommin hajotettavaa teollisuuden prosesseissa, esimerkiksi sellun valmistuksessa. Tämä puolestaan vähentää energiakustannuksia ja voi lisätä puun hyödyntämisen tehokkuutta.

”Tärkeä kysymys on, vaikuttaako kalloosin ymppääminen puun rakenteeseen puun kasvuun tai terveyteen. Alustavat tutkimukset osoittavat, että alhaisen tason kalloosipitoisuus ei näyttäisi vaikuttavan puun kasvuun”, Helariutta toteaa tiedotteessa.

Helariutan tutkimusryhmän tutkimus on julkaistu Nature Plants -lehdessä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto