Soiden kasvillisuutta voidaan palauttaa ennallistamalla kohti luonnontilaa kymmenessä vuodessa, tuoreessa tutkimuksessa todetaan. Suot eivät kuitenkaan palaudu luonnontilaan itsestään, vaan palautuminen vaatii aktiivisia ja konkreettisia toimia.
”Ennallistaminen vaikutti soiden kasvillisuuteen tavoitellulla tavalla. Erityisesti soille tyypilliset rahkasammalet runsastuivat, kun taas ojituksen seurauksena yleistyneet metsien lajit vähenivät”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Merja Elo tiedotteessa.
Soiden palautumiseen kokonaan tai lähelle luonnontilaa ei kymmenen vuotta kuitenkaan riitä, vaan se vaatii selvästi pidemmän ajan, Elo korostaa.
Ennallistamisen onnistuminen riippui suotyypistä. Todennäköisyys onnistumiseen oli suurempaa kohtalaisen rehevillä suotyypeillä, esimerkiksi keskiravinteisilla korvilla ja rehevillä rämeillä sekä rehevillä avosoilla. Sen sijaan karuilla rämeillä ja karuilla avosoilla ennallistaminen ei aina näyttänyt johtavan toivottuun muutokseen tai suot muuttuivat jopa kasvillisuudeltaan samankaltaisemmiksi ojitettujen soiden kanssa.
Suomen ympäristökeskuksen, Jyväskylän yliopiston ja Metsähallituksen luontopalveluiden koordinoimassa tutkimuksessa seurattiin ennallistettujen metsätaloutta varten ojitettujen soiden kasvillisuuden muutoksia kahden, viiden ja kymmenen vuoden kuluttua ennallistamisesta. Tutkimuksen seurantaverkostoon kuuluu 151 kohdetta eri puolilla Suomea.
Tutkimus on julkaistu Communications Earth & Environment -lehdessä.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Meillä on n. 4 milj ha luonnontilaisia soita. Ne ovat riittäviä suojapaikkoja soiden eliöille.
Miksi märkiä soita pitäisi tehdä lisää?
Lajikadon tärkeimmät syyt ovat hormonihäirintäkemikaalien leviäminen luontoon ja lämpötilan nousu sekä kuivuuden ja tuhojen lisääntyminen.
Kiireellisin toimi olisi sitoa hiiltä eli ehkäistä ilmaston muutosta. Sitä suunniitteleva kokous taas meni ihan pieleen Azerbaizanissa eikä tehotoimista edes sovittu.
Ihminen on hävittänyt 40 milj. km2 metsiä viimeisen 3000 v. aikana.
Jos istutamme uutta metsää 15 milj., saamme ilmastonmuutoksen pysähtymään. 20 miljoonalla se jo alkaisi rivakasti peruuttaa.
Siihen joutilaista maista ei ole puutetta. Laajaperäisiä laitumiakin jo yksin on 30 milj. km2.