Uudellamaalla kirjanpainajien epidemiaraja ylittynyt usealla paikkakunnalla

Metsänomistajien kannattaa tarkkailla elokuussa kuusikoiden terveyttä.

Mäntsälän mittauspisteen kirjanpainajapyydykset ovat Luken Markku Rantalan mukaan keränneet kuoriaisia tasaisesti keväästä alkaen. Tällä viikolla kohteella ylitettiin kirjanpainajien parveilun epidemiaraja. Sataan millilitraan mahtuu noin 4 000 kirjanpainajaa. (Kuvaaja: Markku Rantala  Luke)
Mäntsälän mittauspisteen kirjanpainajapyydykset ovat Luken Markku Rantalan mukaan keränneet kuoriaisia tasaisesti keväästä alkaen. Tällä viikolla kohteella ylitettiin kirjanpainajien parveilun epidemiaraja. Sataan millilitraan mahtuu noin 4 000 kirjanpainajaa. (Kuvaaja: Markku Rantala Luke)

Kirjanpainajien määrä on ylittänyt epidemiarajan Uudellamaalla ainakin kolmessa Luonnonvarakeskuksen (Luke) tarkkailupisteessä. Epidemiarajalla tarkoitetaan sitä, että kuoriaisten joukkovoima riittää iskemään myös terveisiin kuusiin.

”Lapinjärven, Pornaisten ja Mäntsälän mittauspisteillä on havaittu jo yli 15 000 kirjanpainajaa, joka on epidemiaraja. Lapinjärvellä raja ylittyy jo lähes kaksinkertaisesti”, kertoo kirjanpainajapyydyksiä tarkkaileva Luken tutkimusinsinööri Markku Rantala.

Rantalan mukaan myös Kymenlaakson länsiosissa hätyytellään jo epidemiarajaa.

”Elimäellä mittasin 14 300 yksilöä, joten epidemiaraja tulee sielläkin varmasti ylittymään tänä kesänä. Orimattilassa on mitattu myös yli 10 000 yksilöä.”

Muilla Rantalan toimialueen mittauspisteistä kirjanpainajia on havaittu verrattain vähän. Esimerkiksi Punkaharjulla ja Hartolassa havainnot liikkuvat alle kahden tuhannen yksilön.

Huomio kellastuviin kuusiin

Rantalan mukaan alueen metsissä ei toistaiseksi ole havaittu laajempia kirjanpainajien aiheuttamia tuhoalueita, mutta niitä voi vielä ilmetä elokuun aikana.

”Metsänomistajien kannattaa tarkkailla kuusikoidensa tilannetta. Jos kellastuvia tai kuolleita kuusia alkaa ilmestymään, on tilanne syytä selvittää nopeasti tarkemmin.”

Mikäli kirjanpainajat iskevät terveisiin kuusiin, puiden arvokas tukkiosa sinistyy ja pilaantuu nopeasti energiapuun arvoiseksi. Kaarnakuoriaisten aiheuttamien tuhojen leviämistä voidaan ehkäistä lähinnä hakkuin.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat