Uusi opas juurikääpätuhojen torjunnasta

Kesähakkuiden yhteydessä leviävät juurikääpäsienet ovat metsiemme taloudellisesti pahimmat tuhonaiheuttajat.

Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus (Luke) ovat julkaisseet uuden oppaan juurikääpätuhojen torjunnasta ja tunnistamisesta. Opas on tarkoitettu kaikille metsäalan toimijoille metsänomistajasta koneurakoitsijoihin, ja se on vapaasti luettavissa verkosta.

Oppaasta löytyy tietoa juurikäävästä, sen esiintymisalueista ja torjunnasta. Suomessa esiintyy kahta juurikääpäsientä – kuusen lahottajaksi erikoistunutta kuusenjuurikääpää ja pääasiassa mäntyjen juuristoa lahottavaa männynjuurikääpää.

Kuusenjuurikääpä on erittäin yleinen Etelä-Suomessa, etenkin rannikkoseudun hyväkasvuisissa kuusikoissa. Myös männynjuurikääpä viihtyy eteläisessä Suomessa.

Juurikääpäsienet ovat metsiemme taloudellisesti pahimmat tuhonaiheuttajat. Niiden leviämistä edistävät kesähakkuut, joissa ei ole tehty juurikäävän torjuntaa.

”Ilmaston lämpeneminen lisää juurikäävän tartuntariskiä ja taudin leviämistä entisestään. Terveet metsät ja juurikäävän tehokas torjunta ovat koko metsätalouden yhteinen asia. Kantokäsittely on merkittävä pitkävaikutteinen investointi metsien terveyteen ja puuntuotoskykyyn”, toteaa tutkimusprofessori Jarkko Hantula Lukesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat