Uusi tutkimushanke – ravintokuormitukset kuriin kaksitasouomilla

Tutkittua tietoa kaksitasouomien vaikutuksista on vielä vähän, ympäristökeskuksesta kerrotaan.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) vetämässä Valumavesi-hankkeessa haetaan uutta tietoa ja uusia menetelmiä, joilla voidaan vähentää pelloilta ja talousmetsistä vesistöihin huuhtoutuvaa kuormitusta.

Hankkeessa keskitytään luonnonmukaisen peruskuivatuksen suunnitteluun ja vaikutusten arviointiin. Peruskuivatuksen toteuttamiseen voidaan perinteisen uomaperkauksen sijasta käyttää kaksitasouomia. Tässä hankkeessa keskitytään etenkin kaksitasouomiin, joissa tulvatasanne pidättää osan uomassa kulkevan veden kiintoaineesta ja ravinteista.

Kaksitasouomia on Suomeen rakennettu jo kymmenkunta. Tutkittua tietoa niiden vaikutuksista on kuitenkin vähän, Sykestä kerrotaan. Tarkoitus on nyt tehdä menetelmää tunnetummaksi ojitusyhteisöille, suunnittelijoille ja maanomistajille ja laatia ohjeistus kaksitasouomien suunnitteluun ja hoitoon.

Hankkeen maastotutkimuksia tehdään etupäässä Raaseporinjoella, Sipoon Ritobäckenillä, Tyrnävän Leppiojalla, Tammelan Uuhikonojalla, Loviisan Hardombäckenillä, Salon Perniönjoella sekä metsävaltaisella valuma-alueella Lopella.

Syken lisäksi hankkeessa ovat mukana muun muassa Luonnonvarakeskus, Tapio Oy, Salaojayhdistys, Helsingin yliopisto ja koekohteiden maanomistajat. Hanke osa Vesiensuojelu-ohjemaa ja se päättyy vuonna 2023.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat