Uusi työopas tueksi puukauppaan

Oppaassa on kuvattu tiedot, jotka ovat puunostajalle keskeisiä tarjouksen tekemiseksi.

Perinteiset metsänhoidon suositukset ovat saaneet seurakseen työoppaan, joka kokoaa neuvot puukauppakohteen laadintaan. Tapion julkaisema opas on tarkoitettu apuvälineeksi puunmyyntiä ja metsien hakkuita suunnitteleville metsänomistajille ja metsäammattilaisille sekä metsäalan opetuskäyttöön.

Oppaassa on kuvattu tiedot, jotka ovat puunostajalle keskeisiä tarjouksen tekemiseksi.

Leimikon suunnittelussa tarkennetaan, minkälaista puustoa metsänomistajan on tarkoitus myydä ja minkälainen leimikko on kyseessä. Hyvästä puukauppakohteen suunnitelmasta välittyy metsänomistajan näkemys metsiensä käsittelystä. Uusi opas selkeyttää puukauppakohteen suunnittelun käytäntöjä ja terminologiaa.

Puunmyynnissä ja -hankinnassa tehdään tällä hetkellä paljon päällekkäistä maastotyötä. Samalla metsäkohteella voivat ennen hakkuita käydä puukauppakohteen suunnittelija, useampi puun ostotarjouksen tekijä sekä puukaupan jälkeen vielä korjuuyrittäjä. Mikäli puukauppakohteen ennakkotieto on ostajalle riittävän tarkka, ei erillistä maastokäyntiä tarvita tarjouksen tekemiseksi.

Puumarkkinoiden käytäntöjen kehittyminen määrittelee, kuinka tarkasti metsänomistajan kannattaa suunnitella puukauppakohteita ennakkoon. Oppaassa on tarkemmin kuvattu, mitä kattavilla ennakkotiedoilla tarkoitetaan.

Digitaaliset palvelut ja yhä tarkentuva metsä- ja ympäristötieto muuttavat puukauppakohteiden suunnittelua ja puukaupan toteutusta. Sähköinen puukauppa yleistyy, ja puukauppakohteita laaditaan hyödyntämällä eri lähteistä kerättyä tausta- ja paikkatietoa. Maastotyötä tarvitaan tulevaisuudessa yhä vähemmissä määrin.

Uudessa oppaassa on kuvattu tietoja, joita puukauppakohteen suunnittelussa on suositeltavaa kerätä. Laadukas ennakkotieto edistää puunkorjuun sujuvaa toteutusta ja työturvallisuutta..

Lataa Metsänhoidon suositukset puukauppakohteen laadintaan.

Metsälehti on osa Tapio-konsernia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa