Uusia ohjeita haukan pesinnän turvaamiseen

Hiirihaukka, mehiläishaukka ja kanahaukka pesivät varttuneissa metsissä, joiden hakkuista on linnuille haittaa.

Hiirihaukan poikaset männyn tuulenpesään rakennetussa pesässä. Havupuiden tuulenpesät kannattelevat hyvin haukanpesiä. (Kuva: Pasi Makkonen)
Hiirihaukan poikaset männyn tuulenpesään rakennetussa pesässä. Havupuiden tuulenpesät kannattelevat hyvin haukanpesiä. (Kuva: Pasi Makkonen)

Hiirihaukka, mehiläishaukka ja kanahaukka pesivät varttuneissa metsissä, joiden hakkuista on linnuille haittaa. Suomen metsäkeskus on laatinut nyt yhdessä petolintuasiantuntijoiden kanssa ohjeet, joiden avulla voidaan turvata haukkojen pesintä talousmetsissä. Ohjeet löytyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon verkkosivuilta.

Uusia ohjeita on kaksi: toisessa opastetaan pesäpaikkojen säästämiseen ja toisessa pesäpuiden lisäämiseen.

Jotta haukan pesintä voisi jatkua, pitäisi pesäpaikka säästää. Yksi mahdollisuus on lykätä hakkuuta. Jos se ei käy, pesäpuun ympärille voidaan jättää metsää riittävästi suojaksi.

Metsänkäsittelyt pesäalueella tulisi tehdä mieluiten pesimäkauden ulkopuolella. Herkintä aikaa on lajista riippuen maalis-elokuu.

Haukoille sopivia pesäpuita voi lisätä harvennuksissa esimerkiksi jättämällä kasvuvikaisia tai vankkaoksaisia puita metsään. Ohjeista löytyy kuvauksia ja kuvia pesäpuiksi sopivista puista.

Haukkojen pesintää turvaavat toimet ovat metsänomistajalle vapaaehtoisia eikä niistä makseta korvausta. Helsingin yliopiston asiantuntijoiden mukaan metsänomistajat suhtautuvat pesäpaikan säästämiseen yleensä myönteisesti. Omassa metsässä pesivä iso petolintu voi olla metsänomistajalle ylpeyden aihe.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat