Valkoposkihanhien pääjoukko yhä Luoteis-Euroopassa, Suomessa paljon metsä- ja tundrahanhia

Valkoposkihanhien päämuutto on luvassa vasta vapun jälkeen.

Valkoposkihanhia on toistaiseksi havaittu Etelä-Suomessa yhteensä tuhansia, pääosin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Hämeessä ja Kymenlaaksossa, kertoo Pohjois-Karjalan ely-keskus. Suurin kerääntymä on Kouvolan 3 000 valkoposkihanhea.

Vuosi sitten oli Bird-Lifen Tiira-lintutietopalveluun merkitty huomattavasti enemmän valkoposkihanhia, mutta tämän vuoden luvut ovat puolestaan aiempia vuosia suurempia. Valkoposkihanhet ovat olleet lyöttäytyneenä usein metsä- ja tundrahanhien sekaan.

Metsä- ja tundrahanhia onkin havaittu moninkertainen määrä valkoposkihanhiin verrattuna, enimmillään Etelä- ja Kaakkois-Suomessa: 13 000 Lappeenrannassa ja 9 000 Kouvolassa. Pohjanmaan kautta menee vähintään yhtä paljon metsähanhia.

Metsä- ja tundrahanhia on ilmoitettu Tiiraan selkeästi enemmän kuin aiempina keväinä vastaavaan aikaan.

Pääsyy metsähanhen ja tundrahanhen lisääntyneeseen esiintymiseen meillä johtunee pohjoisen Venäjän maatalouden alasajosta Neuvostoliiton hajottua. Esimerkiksi Karjalan pellot tarjosivat aiemmin ruokailumahdollisuudet isolle, mutta nykyään pienemmälle hanhijoukolle.

Valkoposkihanhien pääjoukot ovat edelleen Hollannin, Saksan ja Tanskan rannikkoalueiden tuntumassa. Ensi viikollakaan tuskin on odotettavissa suurempaa muuttoa epäedullisten tuulien takia. Vapun jälkeen hanhia tullee meille jo isompia määriä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat