Valtiovarainministeriö rokottaa metsätaloutta – ensi vuoden tukirahoissa iso lasku

Luonnonhoidon rahoitus puolittuu kahdeksaan miljoonaan euroon.

Metsätuet kutistuvat ensi vuoden budjetissa. Valtiovarainministeriön esityksessä puutuotannon tukeen (kemera- ja metkatuet) on käytettävissä ensi vuonna 38,4 miljoonaa euroa. Se on viidenneksen eli runsaat 9 miljoonaa euroa vähemmän kuin tämän vuoden budjetissa on, mutta runsaan miljoona euroa enemmän kuin mikä vuoden 2022 toteuma oli. Kemeratukia on jäänyt viime vuosina käyttämättä.

Luonnonhoidon rahoista leikataan reippaasti. Ensi vuonna metsäluonnonhoidon edistämiseen – Metso- ja Helmi-ohjelmiin  – on luvassa noin 8 miljoonaa euroa, mikä on runsaat 50 prosenttia eli 9 miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvan vuoden budjetissa. Osa vähennetyistä Metso-rahoista siirretään tosin kemera/metkan puolelle.

Hirvieläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen käytössä on 3,6 miljoonaa euroa, runsas miljoona vähemmän kuin kuluvan vuoden budjetissa.

Metsäkeskukselle on luvassa 43 miljoonaa euroa. Laskua tämän vuoden budjettiin verrattuna on noin 2 miljoonaa euroa.

Luonnonvarakeskuksen rahoitus nousee. Luken toimintamenoihin on luvassa määrärahaa liki 82 miljoonaa euroa, mikä on 2 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna budjetoitu, mutta noin 500 000 euroa vähemmän kuin vuoden 2022 toteuma oli.

Seuraavaksi vuorossa ovat ministeriöiden ja valtiovarainministeriön kahdenväliset neuvottelut 5.–6. syyskuuta. Hallituksen budjettineuvottelut eli budjettiriihi pidetään 19.–20. syyskuuta.

Lisää budjetista | Purra: Pääomatuloverotusta ei kiristetä missään omaisuuslajissa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat