Vantaan lehtipuita tarkastetaan – aasianrunkojääriä etsitään kiikaroiden

Alue on ollut tarkkailussa vuodesta 2015 alkaen.

Ruokavirasto tarkastaa tehostetusti Vantaan Itä-Hakkilan ja Kuninkaanmäen lehtipuut. Tarkastus tehdään, sillä alueelta löytyi vuonna 2015 lehtipuita tuhoavia aasianrunkojääriä. Tuolloin virasto hävitti alueen lehtipuita ja sen jälkeen alue on ollut tarkkailussa, jota on jatkettava ensi vuoden loppuun saakka. Uusia jääriä ei kuitenkaan ole löytynyt.

Tarkastuksessa hyväksi keinoksi on osoittautunut puiden runkojen kiikarointi. Tämä kannattaa tehdä vasta silloin, kun puut ovat pudottaneet lehtensä.

”Ei ole helppoa bongata sentin mittaista ulostuloreikää puun rungolta kiikarilla, mutta silmä harjaantuu”, tarkastaja Terhi Andström Ruokavirastosta kertoo.

Jos aasianrunkojäärän jättämiä munintajälkiä tai ulostuloreikiä löytyy, vaatii tarkempi syyni puuhun kiipeämistä, sillä jäljet ovat usein rungon yläosassa. Kiipeilyn hoitavat kiipeilyyn perehtyneet kasvintarkastajat ja arboristit.

Tämän syksyn tehostettu tarkastus on jo neljäs – ja toiseksi viimeinen – valvontakartoitus, Ruokavirastosta kerrotaan. Virasto toivoo asukkailta ilmoituksia, mikäli lehtipuista löytyy aikuistumisreikiä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat