Taimikon varhaishoidon työmäärät ovat selvästi viimevuotista pienemmät. Metsäkeskuksen kemeratilastojen mukaan varhaishoitoa oli tehty syyskuun puoliväliin mennessä noin 15 000 hehtaarilla, kun viime vuonna vastaavalla jaksolla töitä oli tehty 26 000 hehtaarilla.
”Toivottavasti alkuvuoden tilastot eivät kerro kaikkea, ja töitä tehdään vielä reippaasti syksyn aikana. Kemeravaroja on edelleen runsaasti käytettävissä tälle vuodelle”, hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Metsäkeskuksesta kertoo.
Tälle vuodelle käytössä olevasta koko 56 miljoonan euron kemerapotista on käytetty vasta 40 prosenttia. Varhaishoidon kemeratukia on maksettu tänä vuonna 2,4 miljoonaa euroa.
Viime vuonna varhaishoitoa tehtiin kaikkiaan 49 000 hehtaaria. Tarve on kuitenkin suurempi, Niskanen muistuttaa, yksityismetsissä liki 100 000 hehtaaria.
Pienpuun korjuu vauhdissa
Sen sijaan pienpuun korjuumäärät ovat kasvaneet reippaasti. Syyskuun puoliväliin mennessä pienpuuta, eli pienirunkoista nuorten metsien harvennuksilta saatavaa puuta, oli korjattu 20 000 hehtaarilta. Viime vuonna vastaavalla jaksolla korjuupinta-ala oli 14 000 hehtaaria.
”Hyvä puumarkkinavuosi on osaltaan vaikuttanut pienpuun korjuun voimakkaaseen kasvuun”, Niskanen toteaa. Pienpuun korjuuseen on kemeratukea maksettu tänä vuonna liki 9 miljoonaa euroa.
Pienpuun korjuusta maksetaan tietyin ehdoin kemeratukea. Pienpuuta käytetään lähinnä energiatuotannossa sekä jonkin verran kuitupuuna metsäteollisuudessa.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Tilasto ei kerro kaikkea. Itse tein juuri kylvömännikön varhaishoitoa. 5 vuotiaassa kylvvömännikössä koivut ovat parimetrisiä ja ylikin, mutta männyt ovat keskimäärin alle 70cm. Ei oikeuta varhaishoidon Kemeraan, mutta on pakko tehdä tässä vaiheessa, etteivät kaikki menisi hirvien suuhun. Jonkinmoinen epäkohta, kun työtä on enemmän, varhaishoito on tehtävä kahteen kertaan ja päälle taimikonharvennus, eikä Kemeraa saa missään vaiheessa.