Vuosikymmenten päähän ulottuva metsäsiemenohjelma lausunnoille

Ohjelman tavoitteena on varmistaa metsänviljelyaineiston riittävä saatavuus ja geneettinen laatu muuttuvissa olosuhteissa.

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle vuoteen 2060 ulottuvan metsäpuiden siemenviljelysten perustamisohjelman.

Ohjelman tavoitteena on varmistaa metsänviljelyaineiston riittävä saatavuus ja geneettinen laatu.

Ohjelmaa varten Luonnonvarakeskus on tuottanut tietoa jalostetun metsänviljelyaineiston tuotantotarpeesta. Siementarpeen arviossa on huomioitu todennäkoinen kehitys, jossa männyn viljely sekä rauduskoivun istutus lisääntyvät jonkin verran ja kuusen istutus puolestaan vähenee.

Ohjelmassa ehdotetaan, että jatkossa kaikki taimitarhakylvöihin käytettävät pääpuulajien siemenet tuotetaan siemenviljelyksillä lukuun ottamatta aivan pohjoisimpia kuusen taimitarhakylvöjä.

Männyn metsäkylvön jalostetun siemenen osuutta ehdotetaan nostettavaksi. Aivan pohjoisimmassa Suomessa tullaan edelleen tarvitsemaan metsikkösiemenen varmuusvarastointia, mutta tulevina vuosikymmeninä sen tarve pienenee.

Puulajivalikoiman monipuolistamiseksi ohjelmassa ehdotetaan perustettavaksi siemenviljelyksiä myös vähemmän käytetyille puulajeille.

Siemenviljelysten perustamisohjelman toteuttaminen vie vuosikymmeniä. Ohjelma ja sen perusolettamukset aiotaan päivittää vähintään kymmenen vuoden välein.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito