Ajankohtainen | Kuonot kohti metsätuhoja

Koiria koulutetaan Rovaniemellä tunnistamaan juurikääpää ja tervasrosoa.

Sanna Vinblad ja kahdeksanvuotias lapinporokoira Malla aikovat myös hakea Lapin ammattikorkeakoulun järjestämään hajukoulutukseen. (Kuvaaja: Juha Ollila)

Koirien tarkasta hajuaistista toivotaan apua torppaamaan juurikäävän leviäminen pohjoiseen. Lapin ammattikorkeakoulussa starttaa joulukuun alussa koulutus, jossa koiria opetetaan tunnistamaan metsissä tuhoja aiheuttavia lahottajasieniä: juurikääpää ja tervasrosoa.

Tukkikokoisten puiden latvoja kuivattava tervasroso on pohjoisen männiköissä muuta maata yleisempi riesa. Sen sijaan kuusia sekä mäntyjä lahottavaa juurikääpää tavataan Pohjois-Suomessa toistaiseksi vähän ja koirien avulla tilanteen myös toivotaan pysyvän aisoissa.

”Jos koiria saadaan koulutettua tunnistamaan juurikääpä, se mahdollistaisi sen, että juurikääpää voisi ehkä estää tänne leviämästä”, visioi projektipäällikkö Sanna Vinblad Lapin ammattikorkeakoulusta Rovaniemeltä.

Idea koirien koulutuksesta metsätuhojen tunnistajiksi sai alkunsa Vinbladin ja hänen kollegojensa pohdinnasta, mihin kaikkeen koirien hajuaistia voisi hyödyntää. Ideariihi ammattikorkeakoulun metsäasiantuntijoiden ja Luonnonvarakeskuksen metsätuhoasiantuntijoiden kanssa polkaisi lopulta kaksivuotisen yhteishankkeen alulle.

Lapin ammattikorkeakoulun kontolla on koirakkojen eli koirien ja kouluttajien hankkiminen sekä koulutuksen toteutus. Tukena koulutuksessa toimii koirien hajutyöskentelyyn erikoistunut koirakoulu Vainuvoima. Luonnonvarakeskus puolestaan toimittaa lahottajista näytteet sekä etsii tervasroson ja juurikäävän saastuttamia metsälöitä, joissa koiria voi treenata.

Vuoden päästä tuloksia

Koirien hajuaistia hyödynnetään erilaisissa luontokartoitustehtävissä, mutta juurikäävän ja tervasroson osalta hajutunnistusta ei ole aikaisemmin viety maastoon ja todelliseen käyttöön. Vinbladin odotukset hanketta kohtaan ovat korkealla.

”Koira pystyy paljon ihmistä paremmin tunnistamaan ja erottelemaan hajuja. En ole kuullut ihmisestä, joka esimerkiksi pystyisi haistamalla tunnistamaan ihmisen verensokerin laskun ja koira pystyy siihenkin. Joten uskon kyllä koirien onnistuvan hajuaistin avulla tunnistamaan ne puut, joissa lahottaja- ja ruostesieniä on.”

Toiveena on, että koira pystyisi tunnistamaan tuhonaiheuttajan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja laajalta alueelta. Näin pystyttäisiin juurikäävän torjumisen lisäksi esimerkiksi varjelemaan taimikoita nykyistä paremmin tervasrosotartunnalta ja kasvatusmetsissä tunnistamaan ja poistamaan sairastuneita puita.

”Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, meillä olisi ensi vuoden joulukuuhun mennessä mahdollisesti juurikääpää ja tervasrosoa tunnistavia koirakkoja käytettävissä. Vielä kun saamme yrittäjiä mukaan, koirakkojen määrä tulevaisuudessa lisääntyy.”

Kommentit (2)

  1. hienoa, noh utopisti pitää olla ja kivaahan se on, onhan sitä vettä kannettu vasullakin

  2. Hyvä idea! Koirahan oppii kun opetetaan ja sen hajuaisti on uskomattoman hyvä. Etelä-Suomessa tällaiselle olisikin vasta käyttöä, saataisiin kerättyä sairaat rungot mahdollisimman pian pois.

Metsänhoito Metsänhoito