Finnmetko painottuu maanrakennuspuolelle

Tänään käynnistyvässä tapahtumassa on pari sataa näytteilleasettajaa.

Vuoden 2016 Finnmetkoon jonotettiin tappituntumassa. Tällä kertaa järjestäjät suosittelevat 12 metrin turvavälejä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Vuoden 2016 Finnmetkoon jonotettiin tappituntumassa. Tällä kertaa järjestäjät suosittelevat 12 metrin turvavälejä. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Finnmetko Oy:n toimitusjohtaja Erkki Eilavaara ennakoi, että näytteilleasettajia viime viikon tilanteen mukaan syyskuun alussa pidettävään metsäteknologianäyttelyyn on tulossa pari sataa. Määrä on noin kolmanneksen verran totuttua pienempi.

Kaikki suuret ja enin osa pienemmistäkin metsäkonevalmistajista ovat hyvissä ajoin ilmoittaneet jättävänsä tämänvuotisen Finnmetkon väliin.

”Halusimme varjella henkilöstöä ja asiakkaita riskeiltä. Toki tällaisena vuonna kyse on myös kustannussäästöistä”, kertoi John Deeren toimitusjohtaja Timo Ylänen Metsälehdessä heinäkuun lopulla.

Isojen metsäkoneiden valmistajista vain Pro Silva on tulossa Finnmetkoon esittelemään uusia konemallejaan. Isojen metsäkonevalmistajien pois jääminen vähentää erityisesti metsätyönäytöksiä.

Pienmetsäkonevalmistajista ainakin Kranman, Jartrac, Logbullet ja Usewood ovat tuomassa kalustonsa näyttelyyn.

”Maarakennuspuoli on metsäpuolta näkyvämmin esillä”, ennakoi Finnmetkon viestinnästä vastaava Sirpa Heiskanen.

Korona-ajan konstit käyttöön

Metsäkonevalmistajien markkinointiosastoilla joudutaan nyt miettimään vaihtoehtoisia keinoja tuotteiden esittelyyn, kun korona-aika rajoittaa messuille tuloa.

”Olemme pohtineet erilaisten demojen, siis työnäytösten järjestämistä omille asiakkaillemme ja tulemme niitä eri maissa järjestämään”, pohtii Logset Oy:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kia Lettelin-Kock.

Näyttelyn järjestävä Finn­metko Oy on metsä- ja maanrakennuskoneyrittäjien etujärjestö Koneyrittäjät ry:n omistama. Joka toinen vuosi järjestettävä Finnmetko-näyttely on Suomen suurin ja ainoa säännöllisesti puunkorjuu- ja metsäteknologian näyttely ja koko toimialan yhteen kokoava tapahtuma.

Järjestyksessään 18. Finn­metko-näyttely järjestetään 3.–5. syyskuuta Jämsässä. Juttu julkaistu Metsälehdessä 15/2020.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat