Haastattelu | Ei aihetta draamaan

Vaikka Sunilan sellutehdas suljetaan, metsäteollisuuden jäähtynyt suhdanne on pysynyt normaalin vaihtelun rajoissa, osakeanalyytikko korostaa.

Isossa kuvassa suomalaisen metsäteollisuuden näkymät ovat maltillisen myönteiset. Se mahdollistaa, että metsäsijoi- tuksilla voi tehdä kohtuullista tuottoa, osakeanalyytikko Antti Viljakainen näkee.
Isossa kuvassa suomalaisen metsäteollisuuden näkymät ovat maltillisen myönteiset. Se mahdollistaa, että metsäsijoi- tuksilla voi tehdä kohtuullista tuottoa, osakeanalyytikko Antti Viljakainen näkee.

”Ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa etenkin syklisissä yhtiöissä, joita metsäyhtiöt ovat. Lyhyen tähtäimen suunta on kuitenkin helpompi saada osumaan”, Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen toteaa.

Inderes on pörssianalyyseihin ja sijoittajaviestintään keskittynyt, itsekin pörssinoteerattu yhtiö. Viljakainen on laatinut analyyseja 11 vuotta, ja metsäyhtiöt ovat olleet seurannassa alusta saakka.

Ennustamisessa haarukoidaan seuraavien vuosien tulosta ja tulovirtoja. Metsäyhtiöillä ne muodostuvat muutamista elementeistä, joiden painotukset vaihtelevat tuoteryhmittäin: kysyntä ja sen takana oleva Euroopan ja globaalin tason talouskasvu, tarjonnan eli kapasiteetin kasvu, kustannustaso sekä euron ja dollarin vaihtosuhde, sillä dollarimääräisiä tuottoja on enemmän kuin kuluja.

”Kemiallinen metsäteollisuus on pystynyt tekemään hyvää tulosta puuraaka-aineella, josta merkittävin osa on ostettu Suomesta. Mekaanista puolta on hankalampi arvioida, koska integraateissa se on sivuosan näyttelijä.”

Ei aihetta ylidramatisointiin

Viime vuosi oli todellinen huippusuhdanne, mutta se jäähtyi ennätysnopeasti talven aikana. Nykysuhdanteen vertailukohtaa pitää huonoudessaan hakea vuodesta 2009.

”Syitä ovat talouskasvun hidastuminen ja tarjonnan parantuminen, mitkä ovat mahdollistaneet varastotasojen alentamisen.”

Suhdanneluisun ensimmäinen, suuri ruumis on Sunilan sellutehtaan sulkemissuunnitelma. Viljakaista uutinen ei yllättänyt, sillä sellusuhdanne on huonontunut nopeasti, uutta kapasiteettia on tulossa ja puumarkkinat ovat kireät. Vaikeassa tilanteessa kapasiteettileikkaukset kohdistuvat Sunilan kaltaisiin vanhoihin ja pieniin tehtaisiin.

”Maailmaan on tulossa tehokkaampaa sellukapasiteettia. Sunilan tehdas onnistui vielä finanssikriisin aikoihin selviämään sulkemisuhan alalta.”

Viljakainen varoo ylidramatisoimasta, sillä alan iso kuva näyttäytyy edelleen suhteellisen hyvänä ja tilanne on normaalin vaihtelun rajoissa.

Kaikkien päätuoteryhmien, paitsi paperin, kysyntä kasvaa. Uusi kapasiteetti kiristää kilpailua, mutta se kuuluu asiaan.

”Pitkän ajan trendit eivät ole selvästi muuttuneet.”

Etenkin sellu- ja kuusisahatavaramarkkina on ollut Kiina-vetoista. Markkinoiden mannerlaatat liikkuvat vasta, jos Kiinan talous lakkaa kasvamasta.

Kipurajaa kolkutellaan

Monissa tuoteryhmissä hinnat ovat jo painuneet niin, että nykyisellä kustannustasolla perälauta tulee vastaan. Katteet ovat kipurajalla etenkin saha- ja selluteollisuudessa, joissa hintojen voimakkaita nousuja ja laskuja on ollut aina.

Kiinassa havuselluhinnat kävivät noin tuhannessa dollarissa per tonni, mutta tämän vuoden alamäki on ollut jyrkkä alle 700 dollariin.

”Pohjoisen pallonpuoliskon tuottajilla kipuraja alkaa tulla vastaan, ellei joillakin ole tullut jo. Laskuvaraa on enää korkeintaan joitakin kymppejä.”

Viljakainen ei uskalla julistaa, että sellulla pohja olisi ohitettu, mutta:

”Lähellä sitä ollaan – edellyttäen, että yleistalous ei painu syvempään lamaan.”

Viljakainen uskoo, että ensi vuosi on metsäyhtiöille parempi sekä tuotannon että tuloksen osalta, mutta lisää samaan hengenvetoon, että viimevuotiselle huipputasolle on hankala kiivetä.

Tämän ajan erikoisuus on, että puunhinnat nousevat samaan aikaan, kun kaikkien päätuoteryhmien hinnat laskevat, koivuvaneria ja kuluttajakartonkeja lukuun ottamatta.

Viljakainen painottaa, että kyse on kysynnän ja tarjonnan tasapainosta, mutta metsäteollisuustuotteilla markkinaympäristö on globaali, kun raakapuussa se on Itämeren alue. Suhdanteet voivat hetken aikaa mennä eri suuntiin, mutta uusi tasapaino löytyy jossakin vaiheessa.

Metsä tuottaa pörssissäkin

Lyhyen tähtäimet näkymät ovat epävarmoja, ja pörssissä metsäyhtiöiden tulospohjaiset arvostukset voivat nousta korkeiksi.

Jos asiaa katsoo vähintään viiden vuoden tähtäimellä, Viljakainen pitää sijoittajan tuotto-odotuksia varsin hyvinä – jos sietää lyhyen ajan riskiä ja on valmis odottamaan seuraavaa huippusykliä. Sitä odotellessa saa ihan tervettä osinkotuottoa.

”En ole metsänomistaja, mutta osakeanalyytikkona ja -sijoittajana nukun yöni hyvin.”

ANTTI VILJAKAINEN

  • INDERESIN osaketutkimustiimin pääanalyytikko
  • SEURANNUT analyytikkona suomalaisia metsäyhtiöitä vuodesta 2012
  • PUUNJALOSTUSTEKNIIKAN diplomi-insinööri
  • PERHEESEEN kuuluu vaimo, tytär ja koira
  • HARRASTAA kuntourheilua, kalastusta ja jalkapallon katselua

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa