Halpisketju parani viilaamalla

Uuden teräketjun viilaaminen sahaustuloksen parantamiseksi ei aina tuota tulosta.

Kokeilussa viilaus paransi kesällä sekä Oregonin että Championin ketjun leikkuutehoa. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)
Kokeilussa viilaus paransi kesällä sekä Oregonin että Championin ketjun leikkuutehoa. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Eräs Metsälehden lukija vinkkasi kokeilemaan, kuinka paljon uuden teräketjun leikkuuteho paranee, kun purupiikkejä pyyhkäistään aavistus alemmas ja leikkuuhampaiden etureuna viimeistellään parilla pyöröviilan työnnöllä.

Sama väite on toistunut usein, joten sitähän piti kokeilla.

Ensimmäisessä sahauskokeessa pätkimme jäätynyttä närettä helmikuun pakkasilla. Odottamattomien tulosten vuoksi päätimme laajentaa kokeen kaksivaiheiseksi ja palasimme asiaan kesällä.

Kolme ketjua testissä

Kokeiltavana oli kolme ketjua: markkinoiden parhaisiin lukeutuva Husqvarnan X-Cut, hyvän maineessa oleva Oregonin Speedcut sekä Champion B050-BP-56E, joka on parhaasta päästä Kiinassa valmistetuista ketjuista.

Talvisahaukset tehtiin Husqvarnan 550 XP Mark2 -moottorisahalla. Sahassa oli 13 tuuman Husqvarna X-Force-terälaippa, jonka ketju-uran leveys on 1,3 millimetriä. Kesällä sahauskoe tehtiin Jonseredin ammattilaismallilla CS 2147 ja samanlaisella terävarustuksella.

Kesä- ja talvituloksia ei voi – eikä ollut tarkoituskaan – verrata toisiinsa. Saman ajankohdan sahaustulokset ovat vertailukelpoisia. Ensisijaisesti huomio on syytä kiinnittää uusien ja viilattujen ketjujen leikkuunopeuteen.

Jokaisella ketjulla sahattiin kolme viiden kiekon sarjaa läpimitaltaan 18 sentin kuusesta. Sitten ketjut viilattiin kevyesti ja purupiikkejä alennettiin kahdella lattaviilan pyyhkäisyllä, jolloin ne olivat noin 0,8 milliä leikkuuhampaiden laen alapuolella. Tämän jälkeen sahaukset toistettiin.

Yllätystulos viilatuilla ketjuilla

Sahausajat eri ketjuilla jakautuivat selkeästi omiin luokkiinsa. Viilaamattomilla ketjuilla aikaerot olivat odotetut: Huskun X-Cut voitti Oregonin ketjun sekä talvi- että kesäkelillä.

Halpasarjan Champion-ketjun leikkuuteho jäi jopa odottamattoman paljon huonommaksi kuin Huskun tai Oregonin ketjulla.

Ensisijaisesti halusimme nähdä, mitä sahausajoille tapahtuu, kun teräketju viilataan kevyesti ja purupiikkejä alennetaan.

Talvisahauksessa sekä Husqvarnan että Oregonin ketjujen leikkuuteho heikkeni viilauksen vuoksi. Halpasarjan Championin tulos parani.

 

Ketju Uusi ketju Viilattu
HVA X-Cut 10,53 s 11,55 s
Oregon Speedcut 11,36 s 11,82 s
Champion 15,4  s 14,83 s

Talvitestin tulokset.

 

Yllättävään tulokseen lienee useita syitä. Husqvarnan lupaus tehtaalla parhaaseen teräänsä viritetyistä X-Cut-ketjuista näyttää pitävän paikkansa. Oregonin Speedcut-ketjun leikkaavuus jäätyneeseen puuhun heikkeni ilmeisesti liiallisesti alennetun purupiikin vuoksi. Ketjun kulku tukehtui liikaan vastukseen.

Kesälläkin Husqvarnan X-Cut-ketjun leikkuuteho heikkeni viilauksen jälkeen. Viilattuna Oregonin Speedcut-ketju ylsi kesäkokeen parhaaseen sahausaikaan. Champion-ketjun sahausaika lyheni suhteellisesti eniten viilauksen ansiosta – ainakin se kannattaa viilata ennen käyttöön ottamista, ehkä myös Oregonin ketju.

 

Ketju Uusi ketju Viilattu
HVA X-Cut 10,97 11,93
Oregon Speedcut 11,46 10,77
Champion 15,47 13,77

Kesätestin tulokset.

 

Lisähuomiona mainittakoon, että Oregonin ja Championin uudet ketjut venyivät huomattavan paljon kesäsahauksessa jo ensimmäisen sahaussarjan aikana.

Ketjut viilasi kokenut metsätyön opettaja, joten osaamisesta homma ei jäänyt kiinni.

Kommentit (3)

  1. Tokmannilta kerta käyttö ketjut.
    En viittis vauvautua viilailee.

  2. Pöljin temppu tuossa on tehty siinä, kun purupiikkiä on alennettu ”summassa”. Haluaisin myös nähdä, millainen on lattaviilan lyhennysjälki. Samoin sahaajan käsien tuntoaistia voisi hieman mietiskellä, jos terä takelteli sen takia, että purupiikkiä on alennettu.
    Jotkut Tollot sahaavat vieläkin painaen terää puuhun, kun sen pitäisi ”vetää” itse itsensä puuhun. Eli sahaaja, joka painaa terää puuhun, ei ole koskaan sahannut terävällä terällä.

  3. Itse käytän oregon speedcut 325 jaolla, 64VL, 1,3mm. Ketju toimii hyvin ja pehmeästi leikaten. Leikkuuhampaasta ja ketjusta on onnistuttu rakentamaan käyttäkelpoinen. Välillä käytän Stihlin ketjua. Stihlin ketjussa olen pudottanut puruhammasta vähän heti uudesta ketjusta. Saha tekee itse työn ja painaminen on turhaa. Painaminen kertoo ettei sahaaja ole ihan ajan tasalla, keju on käyttökelvoton tai saha on joku heppoinen. Isäntälinjan ja ammattisahoilla ei tarvitse painaa. Onkohan se vielä tässä vaiheessa vaikea käsittää, ettei moottorisahaa ole tarkoitettu liiemmin painettavaksi. Onhan se nyt ihan pöljän hommaa itseään rasittaa jonnijoutavia. Stihlin ketjut ovat hieman ”karheampia” leikkaamaan kun oregon speedcut.
    Stihl sahaan ei ole speedcut ketjua 3/8 jaolla saatavana. Ketju matalaprofiiliketjuna aika asiallinen leikkuutehoiltaan. Joskus tietyissä sahaamisissa purupiirin madaltaminen helpottaa työtä (esim. paksujen pöllien pitkittäissahaaminen)

Tekniikka Tekniikka

Kuvat