Tosi-teeveetä keskeltä metsää

Talousmetsässä on kesällä elämää enemmän kuin moni osaa arvata.

Janne Juvonen käy tarkistamassa riistakameroiden muistikortit joka viikko. Kameroiden lähettävän tekniikan hän on kokenut epävarmaksi. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Janne Juvonen käy tarkistamassa riistakameroiden muistikortit joka viikko. Kameroiden lähettävän tekniikan hän on kokenut epävarmaksi. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Hirvi hönkäilemässä suoraan kameran linssiin, näätä nyhtämässä lihakönttiä matkaansa, verkkaisesti löntystelevä mäyrä, tai ”uima-altaassa” virkistäytyvä orava. Siinä muutamia jyväskyläläisen Janne Juvosen riistakameroiden kuvaamien videoiden esiintyjistä.

”Säännöllisesti videoilla esiintyy toistakymmentä erilaista nisäkästä ja lukuisa määrä lintulajeja. Nisäkkäitä näkyy runsaasti etenkin nyt kesällä, kun taas talvella voi olla pitkiä aikoja hyvinkin hiljaista”, kertoo Juvonen.

Jyväskylässä asuva Juvonen on innokas valokuvauksen harrastaja. Riistakameroista mies kiinnostui kolme vuotta sitten, kun hänen äidin kotitilan pihapiiriin Uuraisille hankittiin riistakamera valvontakameraksi.

”Nykyään minulla on metsässä kolme riistakameraa ympäri vuoden kuvaamassa. Olen pitänyt yllä pienimuotoista ruokintapaikkaa, jossa on tarjolla nuolukivien lisäksi vaihtelevasti esimerkiksi erilaisia biojätteitä ja kaloja. Myös hernettä ja maissia olen tarjoillut.”

Video kertoo kulkijan

Juvosen riistakamerat on ohjelmoitu kuvaamaan kahdenkymmenen sekunnin pituisia videoita, kun ne havaitsevat liikettä. Kamerat toimivat infrapunasalamojen ansiosta eläimiä häiritsemättä myös pimeässä.

”Alkuun otin kameroilla still-kuvia, mutta siirryin pian videoihin. Still-kuvista eläimiä oli vaikea tunnistaa, koska ne eivät välttämättä näkyneet kuvassa kunnolla. Videonpätkältä lajintunnistus on helppo tehdä ja eläimien käyttäytymistä on mielenkiintoista seurata.”

Juvosta motivoi harrastukseen puhtaasti kiinnostus luontoon ja eläimiin, eikä hän harrasta esimerkiksi metsästystä.

”On jännittävää seurata eläinten käytöstä eri vuodenaikoina. Eläinyksilöt oppii tunnistamaan videoilta ja esimerkiksi peuran vasojen kasvun voi nähdä konkreettisesti. Videoista syntyy myös hyvin käsitys sääilmiöistä koko vuodelta.”

Vaikka talvella nisäkkäitä esiintyy kameroissa harvemmin, tuo lintujen ruokinta eloa kuvauspaikalle.

”Esimerkiksi punatulkkujen suuri määrä on hämmästyttänyt talvisin.”

Uima-allas linnuille ja oraville

Juvonen käy ottamassa kameroiden muistikorttien tallentamat videot talteen vähintään kerran viikossa ympäri vuoden.

”Kokeilin alkuun kameraa, joka lähetti kuvat ja videot suoraan puhelimeen, mutta lähettävän kameran tekniikka osoittautui epäluotettavaksi.”

Erillisten akkujen ansiosta kameroissa riittää virta talvikaudellakin jopa useaksi kuukaudeksi.

Riistakameraan kytketty lisäakku on suojattu säältä erillisellä muovilaatikolla.

Omaksi ja mannekiinien iloksi Juvonen on kehittänyt ruokintapaikalle erilaisia virikkeitä. Kesäisin pienemmille esiintyjille on tarjolla esimerkiksi oma uima-allas.

”Pidän vettä maalitela-astiassa, joka toimi juomapaikkana ja uima-altaana linnuille ja oraville. Tela-astiassa on vieläpä luonnostaan matalampi lasten allas sekä syvempi pääty aikuisille”, Juvonen nauraa.

Hiljattain kuvauspaikalle ilmestyi myös aurinkokennolla toimiva ajastettava ruokinta-automaatti.

”Tarkoitus on säännöstellä eväitä ahmattien varalle. Esimerkiksi oravat saattavat välillä tyhjentää varastot vauhdilla.”

Ajastettavaan ruokinta-automaattiin voi laittaa evääksi esimerkiksi hernettä tai maissia.

Suurpedoista Juvosen videoille on toistaiseksi tallentunut vain ilves.

”Kyllähän karhu, susi ja ahma olisi hienoa saada kuviin. Tulisi hieman uutta jännitystä muistikorttienkin tyhjentämiseen. Tosin tarjoilut ovat toistaiseksi olleet kovin kasvispainotteisia suurpetoja ajatellen.”

Katso Metsälehden Facebook-sivuilta hauska kooste Janne Juvosen riistakameravideoista.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset