Myyräennuste: Isoja huippuja ei näkyvissä

Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa on tänä syksynä runsaasti myyriä, Luonnonvarakeskus ennustaa.

Metsämyyriä on tänä syksynä kohtalaisesti Keski- ja Lounais-Suomessa, mutta kanta on nousussa. (Kuvaaja: Heikki Henttonen)
Metsämyyriä on tänä syksynä kohtalaisesti Keski- ja Lounais-Suomessa, mutta kanta on nousussa. (Kuvaaja: Heikki Henttonen)

Jo reilun vuosikymmenen ajan on jatkunut sellainen myyräkantojen vaihtelu, missä laaja-alaisia voimakkaita huippuja ei näy. Poissa ovat ne ajat, jolloin puolessa Suomessa oli suuri myyrähuippu yhtaikaa.

Tänä syksynä Lounais-Suomessa ja suurimmassa osassa Keski-Suomea metsämyyräkannat ovat hyvässä nousussa, metsämyyriä on kohtalaisesti ja paikoin jopa runsaasti. Peltomyyrät sen sijaa antavat vielä odottaa itseään.

Länsi-Suomi on sen sijaan vielä alamaissa menneen nousuvaiheen jäljiltä. Samoin Kaakkois-Suomessa myyrät ovat alamaissa.

Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala ja varsinkin Kainuu loistavat myyrien runsaudella tänä syksynä. Pohjois- ja Etelä-Savossa myyrät ovat vaihdelleet vain vuodenaikaisesti jo useiden vuosien ajan: keväällä niukasti, syksyllä hieman enemmän.

Varsinaisessa Metsä-Lapissa myyräkannat ovat niukat tai välttävät, joskin muutamin paikoin metsämyyrät ovat hieman runsastuneet. Sen sijaan Käsivarressa ja Utsjoen pohjoisosissa oli viime kesänä voimakas myyrien nousuvaihe. Ensi kesäksi odotetaan myyrähuippua, mikä lupaa petolinnuille hyvää.

Käsivarren maisemissa näkyi jo muutamia sopuleitakin. Talven luonteesta riippuu, miten sopulien käy. Mitään isompaa esiintymää ei kerkiä ensi kesänä tapahtumaan.

Huitu ja Niemimaa ovat Luonnonvarakeskuksen tutkijoita, Henttonen emeritusprofessori.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito