Istuta sopivan märkänä ja riittävän syvälle

Vaikka puuntaimen istuttajan herättää keskellä yötä, hänen on muistettava kaksi perusasiaa: Taimia ei saa päästää kuivahtamaan, ja paakun päälle täytyy jäädä tulitikun mitan verran maata.

Istutettavan taimen juuripaakun tulee tihkua vettä, kun paakkua puristaa kevyesti. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)
Istutettavan taimen juuripaakun tulee tihkua vettä, kun paakkua puristaa kevyesti. (Kuvaaja: Valtteri Skyttä)

Luonnonvarakeskuksen (Luke) taimitutkija Jaana Luoranen muistuttaa puunistuttajia etenkin yhdestä asiasta: taimia tulee kastella.

”Taimet eivät saa päästä kuivahtamaan ennen istutusta, muuten niiden kunto heikkenee heti. Pelkkä sadevesi ei riitä, vaan istutusta odottavia taimia tulee etenkin kesällä kastella päivittäin.”

Kasteluohje koskee kaikkien puulajien taimia. Hyvä neuvo on, että ennen istutusputkeen laittamista taimen juuripaakun tulee tihkua vettä, kun paakkua puristaa kevyesti kädessä.

Valoa, mutta varjossa

Istuttajan työsarka alkaa tavallisesti sillä, että hän saa tilaamansa taimet käsiinsä laatikoissa. Ne voivat sisältää joko tuoreita tai vielä jäässä olevia taimia.

Pakkasvarastoidut taimet tulee ottaa sulamaan juhannukseen mennessä. Sulamaan otettuja taimia kannattaa varastoida korkeintaan kaksi viikkoa, kesällä vain muutamia päiviä.

Sulaminen kestää muutamista päivistä viikkoon, riippuen lämpötilasta.Taimien sulaminen selviää kokeilemalla, ovatko juuripaakut vielä jäässä vai eivät.

”Kun taimet ovat sulaneet, laatikoiden kannet on avattava, että puille alkaa kertyä valoa ja lämpösummaa”, Luoranen sanoo.

Istuta syvälle

Länsi-Uudellamaalla Lohjan ja Vihdin rajamailla metsurit Karri Tiainen ja Jussi Kanervo ovat saapuneet istutustyömaalle aamukuuden maissa.

”Metsänomistajille neuvoksi, että yksittäisen taimen istutuskohta on tärkeämpi kuin yleisen istutustiheyden seuranta”, metsuri Kanervo sanoo.

Taimi tulee iskeä maahan keskelle mätästä ja riittävän syvälle. Laikkumättäissä taimen juuripaakun päälle tulee jäädä vähintään viisi senttiä eli noin tulitikun mitan verran maata.

Suurikokoisen kuusentaimen voi istuttaa vielä syvemmälle, kunhan puolet taimen vihreästä varresta jää maanpinnalle. Kuusta lyhyempiä männyntaimia ei voi istuttaa aivan yhtä syvään, sillä männyistäkin pitää jäädä puolet vihreästä osasta maan päälle näkyviin.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 10/2018.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat