Kiinan-kuume nosti kuusitukkia

Hinnan nousun takana olivat sahatavaran vientihintojen nousuodotukset.

Koskitukki ostaa tukkeja vielä tämän kevään korjuuseen, metsäpäällikkö Jussi Joensuu sanoo. (Kuvaaja: Juha Tanhua)
Koskitukki ostaa tukkeja vielä tämän kevään korjuuseen, metsäpäällikkö Jussi Joensuu sanoo. (Kuvaaja: Juha Tanhua)

Kuusitukin hinta otti viiden prosentin tasokorotuksen vuosi sitten. Samaa nousua ei ole koettu mäntytukissa.

Kysyntä ei täysin riitä selittämään hintakehityksen eroa. Molempien havupuulajien kauppamäärät ovat menneet samansuuntaisesti mutta niin, että kuusitukin kuukausittaiset määrät ovat olleet 200 000–600 000 kuutiometriä suurempia.

Molempien sahatavaralajien vienti on hyvässä vauhdissa. Mäntytavaran vientimäärät ovat hivenen kuusta suurempia, vaikkakin ero on kaventunut. Kuusitukin suurempien ostomäärien ja kuusisahatavaran pienempien vientimäärien selittäjänä on kotimainen käyttö.

Vientimäärien kasvusta huolimatta mäntytukin hinta ei ole nykinyt ylöspäin. MTK:n metsälinjan tutkimuspäällikkö Erno Järvinen epäilee, että kyse on sahatavaran ostajamaiden maksukyvystä.

Kuusisahatavaraa viedään korkean elintason Länsi-Eurooppaan, Japaniin ja Kiinan vauraille alueille. Mäntymarkkinat puolestaan ovat alhaisemman tulotason Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä sekä Iso-Britanniassa, jonka valuutta on heikentynyt brexitin vuoksi. Mäntytavara kohtaa myös kuusta enemmän kilpailua halvempien kustannusten maista, eli Venäjältä.

Järvinen sanoo, että kuusitukin hinta on seurannut varsin tarkasti kuusisahatavaran hinnan muutoksia Saksan markkinoilla. Hän uskoo, että kuusitukki pitää hintansa.

”Kuusitavaralla markkinanäkymät ovat kohtalaisen hyvät, vaikka kotimaan rakentaminen on hiljaista pääkaupunkiseutua lukuun ottamatta.”

Hermo petti

”Hermo petti, Kiinan-tauti iski”, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori kommentoi kuusitukin hinnannousua.

Merivuoren mukaan nousun takana olivat sahatavaran vientihintojen nousuodotukset, jotka kuitenkin sulivat vuoden aikana. Näkymät ovat silti edelleen toiveikkaat.

”Jos maailmantalous riisutaan poliittisista riskeistä, niin markkinat näyttävät kohtuullisen hyviltä. Mutta meitä painaa valuuttakurssi ja kustannustason nousu.”

Koskitukki Oy:n metsäpäällikkö Jussi Joensuu ei laita tukin hintaa pelkästään isojen metsäyhtiöiden kontolle, myös sahayritykset osaavat kilpailla toisiltaan katteet pois.

”Sahureiden tulokset osoittavat, että kuusitukin ja sahatavaran hinta ei ole kohdallaan. Tervettä tulosta ei näytä juuri kukaan tekevän”, Joensuu sanoo.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 2/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat