”Kuusi menee kiljuen kaupaksi”

Puukaupan hintaralli ei metsänhoitoyhdistysten mukaan ole vielä alkanut.

Keski-Suomessa korjuukohteita riittää, mutta maaston märkyys- ja sateet ovat rajoittaneet korjuuta, hakkuukoneenkuljettaja Ensio Mäkinen kertoo. Tässä työskennellään Petäjävedellä  Keski-Suomen metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelun työmaalla.
Keski-Suomessa korjuukohteita riittää, mutta maaston märkyys- ja sateet ovat rajoittaneet korjuuta, hakkuukoneenkuljettaja Ensio Mäkinen kertoo. Tässä työskennellään Petäjävedellä Keski-Suomen metsänhoitoyhdistyksen korjuupalvelun työmaalla.

Kuusitukkia menisi yleisesti kaupaksi enemmän kuin sitä markkinoille tarjotaan, kertovat Metsälehden haastattelemat metsänhoitoyhdistysten vetäjät eri puolilla Suomea. Tämä ei kuitenkaan ole useimmilla alueilla tarkoittanut puukaupan hintarallin alkua.

Aiemman Metsälehden uutisoinnin mukaan kuusitukki on käynyt kaupaksi erityisesti Etelä-Karjalassa. Tuoreen kyselyn mukaan kuusikauppa käy kiivaana myös esimerkiksi Lounais-Suomen, Keski-Suomen, Pirkanmaan sekä Pohjanmaan suunnalla.

”Ne kuusitukkileimikot, jotka tarjolle tulevat, menevät kiljuen kaupaksi”, luonnehtii Metsänhoitoyhdistys Metsäpohjanmaan toiminnanjohtaja Risto Koivula.

Myös naapurimaakunnassa Keski-Pohjanmaalla kauppa käy, ja tukkileimikoiden perässä ovat kaikki ostajat, kertoo toiminnanjohtaja Juha Laitinen Metsänhoitoyhdistys Keskipohjasta.

Pirkanmaalla puunostajat joutuvat tekemään töitä saadakseen tarpeeksi kuusitukkileimikoita.

”Kuusitukista on nyt enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Ottajia on, joten tarjontaa saisi olla enemmän”, kertoo Pirkanmaan mhy:n johtaja Matti Sojakka.

Keski-Suomen metsänhoitoyhdistyksen johtaja Ilpo Pentinpuro puolestaan kertoo, että kuusitukki on alueen kuumin artikkeli, mutta kaikki muutkin puutavaralajit menevät hyvin kaupaksi. Haasteena on kuusitukin viime vuodesta vähentynyt tarjonta.

Kuusitukki on myös Lounais-Suomen alueen virkeänä käyvän puukaupan ykkösveturi, kertoo metsänhoitoyhdistys Lounametsän väistyvä johtaja Harri Tasanen.

”Tarjontaa saisi olla enemmän. Täällä isännät ovat myöhäisen syksyn takia keskittyneet peltotöihin, joten puukauppa ei ole ollut päällimmäisenä mielessä.”

60 euroa ei vielä normihinta

Metsälehti Makasiinin kyselyn mukaan havutukkien hintataso on hilautunut viimevuotista laajemmin yli 60 euron. Useimmat tähän juttuun haastatellut kuitenkin kertovat, ettei 60 euron kuutiohinta kuumasta kuusitukista ole vielä mikään yleinen hinta.

”Hinta kävi 60 eurossa keväällä, mutta nyt syksyllä raja ei ole mennyt vielä ainakaan meidän kautta rikki”, kertoo Pohjois-Karjalan metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Nuutinen.

Laitinen ja Koivula puolestaan kertovat, että kuusitukin keskihinta Pohjanmaalla ei ole vielä yli 60 euron, mutta parhaissa leimikoissa maaginen raja on rikkoutunut.

Samansuuntaista viestiä Lounais-Suomesta välittää myös Harri Tasanen:

”Joissain erikoistapauksissa ja ihan huippuleimikoissa 60 euroa on ylitetty, mutta ei se mikään sääntö ole millään tavalla.”

Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa kuusi käy kuitenkin niin hyvin kaupaksi, että 60 euron raja on paitsi rikottu, on hintataso myös niille haminoille hilattu.

”Kyllä se on sinne vahvistunut koko ajan”, Sojakka sanoo.

Artiukkeli julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 17/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat