Kommentit (3)

  1. Kyllä siellä motolla kokoajan sitä harvennustiheyttä lasketaan. Oikeaan harvennustiheyteen hakkaaminen ei ole ongelma. Enemmänkin haastetta tulee siitä että jokaiselle jäävälle puustolle annetaan riittävästi tilaa järeytyä ja kasvaa oikeaan muotoiseksi. Jos se aiheuttaa sen että harvennus menee liian harvaksi niin voisi kysyä vastaako mittaustapa nykytodellisuutta. On myös hyvä muistaa että onko harvennus suosituksen alarajalla vai onko se lakirajalla. Usein nämä kaksi asiaa sekoitetaan ainakin uutisoinnissa.

  2. Virhe alkaa jo liian tiheistä taimikoista, jotka riukuuntuvat (riuku on hontelo ja pienilatvainen puu) ylitiheydessä kovin nopeasti.

    1200 tainta/ha ja ensiharvennus jo ennenkuin voimakas karsiutuminen alkaa, on paras ohje.

    Näin jäävät puut ponkaisevat lisäkasvuun lisää tilaa saatuaan, eikä mitään kasvunotkahdusta tule. Päin vastoin väljennystarve iskee jo 5-10 v kuluttua, jonka jälkeen päästään jo tukin kasvatukseen.

    Koko ajan keskeisenä on ylläpitää terveitä ja pitkiä latvuksia ja hyvää kasvua. Sitä pitää seurata puuston ulkonäöstä ja kasvulustoista hakkuissa.

    Myös tukkimetsän väljentäminen pitää tehdä hyvissä ajoin.
    Jos siinä jäljelle jätetään parhaita tukkipuita n. 200 r/ha, voidaan tällaista metsikköä kasvattaa hyvässä kasvussa vuosikymmeniä.

    Näin saadaan korkea tukkiprosentti ja hyvä ja taloudellisesti kannattava kasvu.

  3. metsä-masa

    Metsäkeskuksen tekemä tuotostappio laskelma todistaa, ettei hakkuut nuorissa ensiharvennus metsissä ole olleet hyvän metsänhoidon suositusten mukaisia, niiden laajuus ja yleistäminen onkin sitten asia erikseen.

    Yksi välitön korjaava toimenpide voisi olla motokuljettajan puunvalinta tilanteessa, eli jätetään kasvamaan ne 1-2 runkoa koealalle, jotka nyt kuljettaja on poistanut totutun tavan mukaan, asenteella ”vielä kärsii nuo poistaa, ovat hieman valtapuita heikompia, eikä syntyisi runkovaurioita lähikuljetuksessa”.

    Toinen kasvatustiheyteen vaikuttava tekijä olisi ajouraverkoston suunnittelu, siinä valtakirjan- ja leimikon valvojan työ toisi heti parempia esimerkki työmaita myös niille metsänmyyjille, jotka vasta suunnittelevat nuorien metsien harvennuksia, että uskaltaako, vai eikö uskalla kauppaa tehdä epäonnistuneen korjuun vuoksi !

    Oston aikaan puunostajalallakin olisi tarve harkita onko leimikko koneella korjuu kelpoinen ja onko hakkuun aikainen valvonta riittävällä tasolla korjaamaan rajun ensiharvennuksen aiheuttamia menetyksiä.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat