Metsälehti Saksassa: UPM virittelee puunhankintaa biojalostamoaan varten

Ensi vuodesta alkaen puoli miljoonaa kuutiometriä saksalaista pyökkiä jalostuu muun muassa muovisten juomapullojen ja Lego-palikoiden raaka-aineeksi.

Saksan Leunaan rakenteilla olevan UPM:n biojalostamon rakentaminen on täydessä vauhdissa. Noin tuhat eri puolilta Eurooppaa tullutta rakentajaa pysyy kiireisenä vuoden lopulle, jolloin laitoksen on määrä valmistua.

Laitoksen puunkäsittelyn testaukset ovat jo alkamassa ja sitä varten puukentälle on ajettu satoja kuutioita pyökkipöllejä. Vaikka prosessi on erilainen kuin esimerkiksi sellutehtaan, jalostettavien puiden matka alkaa kuorimosta ja jatkuu hakkuriin.

Myös laitoksen puunhankintaa ollaan vahvistamassa. Käynnistyttyään Leunan laitos nielee noin puoli miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa.

”Tavoitteemme on, että puut saadaan hankittua noin 250 kilometrin säteeltä”, sanoo UPM Biochemicalsin sidosryhmäsuhteista vastaava varatoimitusjohtaja Martin Ledwon.

Saksalaiseen tapaan puut hankintaan pääosin paikallisten metsävirastojen kanssa tehtävin sopimuksin. Puuvarojen puolesta puolen miljoonan pyökkikuution hankkimisen ei pitäisi olla vaikeaa.

”Tukkia pienemmälle pyökille ei juuri ole ollut käyttöä”, kertoo Sachsen-Anhaltin metsäviraston operaatiopäällikkö Johannes Brodowski.

Hänen mukaansa Saksassa hakataan vuosittain yhdeksän miljoonaa kuutiometriä pyökkiä, josta valtaosa pilkotaan polttopuuksi. Kuitukokoista pyökkiä kertyy usein toistettavista, varovaisista harvennuksista sekä tukkipuiden latvoista.

Ledwonin mukaan pyökki on valittu tehtaan raaka-aineeksi sen hyvän saatavuuden ja kemiallisten ominaisuuksien perusteella. Myös muita lehtipuita voitaisiin käyttää jalostuksen raaka-aineena.

”Pystymme tuottamaan kuitupuulle paremman jalostusarvon kuin siitä saadaan polttopuuna.”

Kokispulloja ja Lego-palikoita

UPM:n Leunan tehdas on ensimmäinen biojalostamo, joka erottaa puuaineksen sokeriosat ja liginiin niin sanotulla höyryräjähdyksellä. Prosessia kutsutaan hydrolyysiksi.

Sokeriyhdisteistä muodostuu biomonoetyleeniglykolia. Sitä käytetään muun muassa muovisten juomapullojen ja Lego-palikoiden raaka-aineena sekä moottorien ja akkujen jäähdytysnesteiden valmistamisessa. Ligniini jalostetaan kumin lisäaineeksi.

Tehtaan vuosituotanto on noin 220 000 tonnia, josta enin osa biomonoetyleeniglykolia.

Saksi-Anhaltin metsäviraston operaatiopäällikkö Johannes Brodowski kertoo, että 60-vuotiaan pyökkimetsän harvennuksessa puuta poistetaan kerrallaan noin 30 kuutiota. Paikallinen metsäammattilainen merkkaa yksitellen kaikki poistettavat puut.

 

Kommentti

Katteet kohdallaan

UPM:n Leunan laitos on tällä hetkellä suurin rakenteilla oleva tehdaslaitos Saksassa. Kierros tehtaalla paljastaa laitoksen mittasuhteet, jotka vetävät vertoja sellutehtaalle. Alkuperäisen arvion mukaan tehtaan rakentaminen olisi maksanut 550 miljoonaa euroa.

Euroihin ja tehtaan mittasuhteisiin nähden jalostettavan puun määrä, kuten myös tehtaan vuosituotanto ovat pieniä. Metsä Fibren Kemiin biotuotetehdas nielee vuodessa seitsemän miljoonaa kuutiota puuta ja tuottaa puolitoista miljoonaa tonnia sellua. 

Mitä ilmeisimmin biokemianteollisuudessa katteet ovat toista kuin puun kuiduttamiseen perustuvassa sellubisneksessä. 

Hienoa, että raakaöljyä korvaava toiminta on kannattavaa.

MIKKO RIIKILÄ

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa