Metsänomistajien eläkevakuutukset syyniin

Suurten metsätilojen omatoimiset metsänomistajat ovat velvollisia ottamaan myel-vakuutuksen. Harvalla sellainen kuitenkaan on.

Turussa asuva Heikki Mäkelä käy usein sauvakävelemässä kotinsa lähellä olevalla ulkoilualueella. Omat metsät sijaitsevat Pirkanmaalla. Mäkelä on ollut pari vuotta eläkkeellä palkkatyöstään mutta maksaa edelleen metsänomistajien myel-eläkevakuutusta. (Kuvaaja: Suvi Elo)
Turussa asuva Heikki Mäkelä käy usein sauvakävelemässä kotinsa lähellä olevalla ulkoilualueella. Omat metsät sijaitsevat Pirkanmaalla. Mäkelä on ollut pari vuotta eläkkeellä palkkatyöstään mutta maksaa edelleen metsänomistajien myel-eläkevakuutusta. (Kuvaaja: Suvi Elo)

Maatalousyrittäjien eläkelaitos (Mela) ryhtyy selvittämään, miten kattavasti metsänomistajat maksavat lakisääteistä myel-työeläkevakuutusta. Metsänomistajalla tulee olla maatalousyrittäjän eläkelain mukainen vakuutus, jos hän omistaa keskimääräistä enemmän metsää ja hoitaa metsiään omatoimisesti.

”Haarukoimme verottajalta saatavien tietojen pohjalta ne metsänomistajat, jotka täyttävät vakuuttamisen ehdot ja olemme heihin yhteydessä puhelimitse”, sanoo Melan asiakas-, hyvinvointi- ja korvauspalveluiden johtaja Antti Huhtamäki.

Huhtamäen tuntuma on, että suurella osalla metsänomistajista, joilla myel-vakuutus kuuluisi olla, ei sitä ole. Jos mukaan ei lasketa metsää omistavia maanviljelijöitä, on vakuutus noin 3 000 metsänomistajalla.

Tulot perustana

Metsänomistaja on velvollinen ottamaan myel-vakuutuksen, jos metsästä saatavat tulot nousevat vuosittain vajaaseen 4 000 euroon. Tulot arvioidaan metsähehtaarien ja metsässä tehtyjen töiden perusteella.

Etelä-Suomessa metsänomistajan vakuutusvelvollisuus on selvitettävä, jos hänellä on vähintään 50 hehtaaria metsää. Keski-Suomessa raja on 75 hehtaaria, Pohjois-Suomessa sata hehtaaria.

Se, miten paljon työtuloa metsänomistajalle kertyy, lasketaan eri tavoin eri puolilla maata. Esimerkiksi Keski-Suomessa työtuloa karttuu reilut 50 euroa ensimmäisiltä 150 hehtaarilta ja noin 25 euroa seuraavilta 350 hehtaarilta. Lisäksi metsässä tehdystä työstä kertyy työtuloa sata euroa päivässä.

”Myel-vakuutuksella vakuutetaan työpanosta, ei metsäpinta-alaa. Vaikka metsähehtaarien määrä ylittäisi rajan, ei vakuutusta tarvitse ottaa, jos on ulkoistanut metsiensä hoidon”, Huhtamäki sanoo.

Lisä eläkkeeseen

Turussa asuva metsänomistaja Heikki Mäkelä otti myel-vakuutuksen vuonna 2005. Mäkelän metsät sijaitsevat Pirkanmaalla, mutta hän hoitaa niitä säännöllisesti itse.

”Omistan 55 hehtaaria metsää. En ole velvollinen maksamaan vakuutusta, mutta myel-eläkkeessä on se hyvä puoli, että se tulee virkaeläkkeen päälle ja koko loppuelämän.”

67-vuotias Mäkelä jäi eläkkeelle aikuislukion rehtorin virasta pari vuotta sitten mutta päätti jatkaa myel-eläkkeen maksamista, kunnes täyttää 68 vuotta.

”Tässä on ollut kaikenlaista metsänhoitoa ja puunmyyntiä. Ajattelin, että voin kiilata kokonaiseläkettäni vielä vähän ylöspäin.”

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 7/2018.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut