Metsäopiskelija mansikkapellolla

Korona peruutti Elisa Oinas-Panuman harjoittelun, mutta kuhmolainen ei jäänyt toimettomaksi.

  (Kuvaaja: MISKA PUUMALA)
(Kuvaaja: MISKA PUUMALA)

Metsätalousinsinööriksi opiskeleva Elisa Oinas-Panuma ei kuulosta tippaakaan harmistuneelta, vaikka kesäsuunnitelmat menivät uusiksi.

”Maaliskuussa ajattelin, että nythän tässä on aikaa puuhastella metsässä”, kertoo Oinas-Panuma.

Niin syntyi ajatus blogista, joka ilmestyy nyt Metsälehden verkkosivulla.

Kesän aikana aiheena ovat ainakin kuusenkerkkäsiirappi, tuohityöt ja pettuleipä.

”Kuusenkerkkäsiirappia tein ensimmäisen kerran viime vuonna. Kainuulaisena haluan myös kokeilla pettuleipää. Sitähän täällä Nälkämaalla on syöty.

”Nyt jännittää vain, onnistuuko petun eli männyn jälsi- ja nilakerroksen kerääminen.

Opiskelussa parasta maastopäivät

Varsinainen kesätyö odottaa mansikkapellolla, missä Oinas-Panuma oli jo keväällä lannoittamassa, istuttamassa taimia ja kitkemässä. Nyt on lomaa, kunnes mansikat ovat kypsiä Kainuussa.

Alun perin Oinas-Panuman piti olla suorittamassa opintoihin kuuluvaa harjoittelua. Hän opiskelee metsätalousinsinööriksi Karelia-ammattikorkeakoulussa Joensuussa.

”Haluan tehdä käytännönläheistä työtä ja olla ihmisten kanssa. Metsäopinnoissa nämä tuntuivat yhdistyvän.”

Opiskelussa parasta onkin ollut maasto-opetus, esimerkiksi kasvien opettelu niiden kasvupaikalla kirjasta pänttäämisen sijaan.

Opiskelun ohella Oinas-Panuma toimii oman paikallisen opiskelijayhdistyksensä puheenjohtajana, valtakunnallisen Metsäalan opiskelijat MEOL ry:n pääsihteerinä ja toimittaa kahdesti vuodessa ilmestyvää Konkelo-lehteä.

Työtilanne näyttää valoisalta

Yleisesti metsäalan tilanne näyttää toisen vuoden opiskelijan näkökulmasta kuitenkin valoisalta.

”Voi olla, että sinne metsään ei tulevaisuudessa pääse niin usein, mutta en pelkää, että teknologian kehitys veisi metsäalalta työapaikat.”

Sitä paitsi alalla tuntuu olevan varsin monenlaisia työtehtäviä ja erilaiset tekijät löytävät paikkansa ennen pitkää. Oinas-Panumalla on takana yksi kesä istutusta ja taimikoiden tarkastusta Kainuun metsänhoitoyhdistyksessä. Unelmatyötään hän ei vielä osaa nimetä.

Metsään pääsee sitä paitsi vapaa-ajalla. Jo mainitun puuhastelun lisäksi Oinas-Panuma retkeilee mielellään. Tavoitteena on käydä kaikissa Suomen kansallispuistoissa.

”Jos käyn yhdessä puistossa vuodessa, siinä on harrastus 40 vuodeksi.”

Nyt listalta on raksittu jo Hossa, Hiidenportti ja Oulanka.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset