Strategia uusiksi – ”Panostamme metsäkiinteistöjen välitykseen”

Rahastojen nousu lennätti Suomen Sijoitusmetsät nopeaan kasvuun. Nyt yhtiön on löydettävä uudet asiakkaat, Mika Venho kertoo.

Ennustan, että jos metsätilojen kysyntä ei kasva, myös tarjonta vähenee. En kuitenkaan usko, että tämä on lopullinen olotila. Nyt markkinoilla vedetään henkeä hetki, Suomen Sijoitusmetsät Oy:n Mika Venho sanoo. (Kuvaaja: Miska Korpelainen)
Ennustan, että jos metsätilojen kysyntä ei kasva, myös tarjonta vähenee. En kuitenkaan usko, että tämä on lopullinen olotila. Nyt markkinoilla vedetään henkeä hetki, Suomen Sijoitusmetsät Oy:n Mika Venho sanoo. (Kuvaaja: Miska Korpelainen)

”Kun teimme kolme vuotta sitten yhtiölle uutta strategiaa, olin itse sitä mieltä, että tämä lysti ei voi loputtomiin kestää. Jo tuolloin suunnittelimme asiakaskunnan ja palvelutarjonnan laajentamista. Se jäi vain toteuttamista vaille, koska musiikki soi vielä”, Suomen Sijoitusmetsät Oy:n perustaja ja pääomistaja Mika Venho muistelee.

Viime vuonna soitto lopulta hiljeni, kun metsärahastot alkoivat jarruttaa ostojaan.

”Enimmillään instituutiosijoittajat vastasivat 60 prosentista kaikista metsätilakaupoista. Nyt toteutuneista kaupoista instituutiot tekevät enää 20 prosenttia”, Venho summaa.

Suomen Sijoitusmetsät on kokonaan uudessa tilanteessa. Ammattilaispiireissä tunnetun yhtiön ei tarvinnut vuosiin tehdä lainkaan myyntityötä, nyt palveluita on markkinoitava yksityisasiakkaille.

Suomen Sijoitusmetsillä on Venhon mukaan siihen hyvät edellytykset. Joensuulainen yhtiö on kasvanut kymmenessä vuodessa 2,6 miljoonan liikevaihtoa tekeväksi, 12 henkeä työllistäväksi ja hyvin kannattavaksi metsäpalveluyritykseksi.

”Panostamme nyt entistä enemmän metsäkiinteistöjen välitykseen, uutta on myös yhteismetsäosuuksien kauppapaikka.”

Hintatiedolle tarvetta

Vain reilut kymmenen vuotta sitten Mika Venholla oli nuori perhe, ahdas asunto ja vaatimaton palkka. Hän oli valmistunut metsätalousinsinööriksi 1990-luvulla ja jatkanut opintoja metsänhoitajaksi.

”Mietin tuolloin, että jos en ikinä tee mitään, ei tule koskaan suurempaa asuntoa eikä haaveena ollutta metsätilaakaan.”

Metsätilamarkkinoiden kiihtymisen merkit olivat ilmassa, ja Venho ja Mika Elomäki perustivat Suomen Sijoitusmetsät Oy:n vuonna 2014. Yksi juurisyy yrityksen perustamiselle oli metsämarkkinoiden hintatiedon niukkuus. Venho kehitti metsäkauppojen hintatilastoihin perustuvan markkinahintaennusteen, joka auttoi sekä ostajia että myyjiä.

Yrityksen pääbisnes on nyt kauppahintojen ja myyntikohteiden seuranta, jonka pohjalta yhtiö tuottaa raportteja, analyyseja ja katsauksia kaikille Suomen merkittävimmille metsämarkkinoiden toimijoille.

”Asiakkaat maksavat luotettavuudesta ja siitä, että näihin on myös käytetty aikaa.”

Suursijoittajien ostohuumassa Suomen Sijoitusmetsien tärkeimmiksi asiakkaiksi nousivat joensuulainen suursijoittaja Yrjö Laakkonen ja United Bankersin metsärahastot. Venho ja kumppanit etsivät heille metsäpalstoja kaikkialta Suomesta.

”Tiedämme, miten ammattilaiset hakevat ja arvottavat metsäkiinteistöjä. Haluamme tuoda nämä samat mahdollisuudet sellaisille ei-ammattilaisille, jotka ymmärtävät talouden päälle. Rahastot käyttävät kassavirtalaskelmaa, jota vain harva yksityinen osaa käyttää.”

Metsätilamarkkinoita hallitsee MTK-taustainen Metsätilat.fi-palvelu. Pienenä haastajana Venhon on mietittävä, mitä Suomen Sijoitusmetsät pystyy tekemään paremmin kuin markkinajohtaja.

Monella tavallisella metsäpalstan etsijällä on Venhon mukaan vain peukalosääntöjä, kuten hehtaarihinta tai kuutiohinta. Osa ajattelee, että kauppahinta on sopiva, jos sen pystyy maksamaan metsän tuotolla kymmenessä vuodessa.

Tilaa yksityissijoittajille

Juuri nyt metsämarkkinoilla olisi Venhon mukaan tilaa myös yksityissijoittajille.

”Metsämarkkina on niin pieni, että jos markkinoille tulee vaikka kaksikin uutta 40 miljoonan euron rahastoa, markkina on jälleen tukossa.”

Metsäkiinteistöjä on jäänyt aiempaa enemmän myymättä, ja hinnatkin painuivat viime vuoden lopulla. Venho veikkaa, että kun nimelliskorot painuvat kolmeen prosenttiin, metsästä saatava keskimäärin reaalinen neljän prosentin tuotto saa kauppamäärät taas kasvuun.

”Myös hajautuksen näkökulmasta metsään sijoittaminen alkaa kiinnostaa yhä useampia. Käytännössä metsäsijoitus on pääomaturvattu, jos tietää mitä tekee metsää ostaessaan.”

Venhon oma tavoite päästä metsänomistajaksi on toteutunut yrityksen menestyksen myötä. Nyt hänellä on muutamia satoja hehtaareja metsää ja osuuksia yhteismetsistä. Vauhti on ollut niin kova, että kaikilla tiloilla Venho ei ole ehtinyt itse käymään.

”Myin suurempia metsätiloja pois jo vuosi sitten, koska uskoin että niiden markkina hiljenee instituutioiden vähentäessä ostojaan. Ostin tilalle pienempiä metsäpalstoja.”

 

Mika Venho

  • Suomen Sijoitusmetsät Oy:n perustaja ja pääomistaja
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa Suomen metsäkeskuksen ja Otso Metsäpalvelut Oy:n palveluksessa
  • 47-vuotias
  • Metsätalousinsinööri ja metsänhoitaja Joensuun yliopistosta
  • Kotoisin Liedosta, asuu Joensuussa
  • Perheessä puoliso ja kolme lasta
  • Harrastaa suunnistusta ja lukemista
  • Omistaa satoja hehtaareja metsää ja osuuksia yhteismetsistä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus