Taimilaarien pohjat pilkottavat – ”Pikkuisen kuusta vielä myytävänä”

Alkavan kevään istutuksille on tarjolla niukasti taimia. Varmimmin istuttajille riittää kuusta.

Taimet kannattaa tilata samalla, kun sopii uudistushakkuista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Taimet kannattaa tilata samalla, kun sopii uudistushakkuista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Viesti on samansuuntainen niin taimituottajien, metsäyhtiöiden kuin metsänhoitoyhdistystenkin suunnasta.

”Vielä pikkuisen kuusta ja kesäkoivua on myytävänä”, kertoo Pohjan Taimen myyntijohtaja Jaana Mannermaa.

Samaa sanovat Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Tiina Laine ja resurssipäällikkö Teppo Oijala: Männyn ja rauduskoivun taimia ei enää saa tämän kevään istutuksiin. Kuusen taimia löytyy vielä osassa maata. Tällä hetkellä myydään taimia pääosin syksylle 2024 ja keväälle 2025.

Oijala suosittelee, että metsänomistajat tekisivät taimitilauksensa samalla kertaa, kun uudistushakkuuleimikoiden puukaupoista sovitaan. Silloin taimet saa haluamaansa aikaan.

”Nykyisin taimituottajat kasvattavat taimia vain toimijoiden tilausten mukaisen määrän, joten enää ei voi laskea sen varaan, että taimia olisi saatavissa pitkälle kevääseen asti.”

Myöskään Pieksämäellä toimivalla Partaharjun Puutarhalla ei ole suuria tarjota viime hetken taimenostajille.

”Kaikki on jo varattu, ehkä hieman kuusta voi löytyä”, paljastaa toimitusjohtaja Hanna Suhonen.

Viime hetken kyselijöitä riittää jonkin verran, vaikka suuri osa kevään ja alkukesän ajaksi metsänviljelyitä suunnittelevista onkin jo varmistanut taimien saannin.

”Kyselijöitä on vielä satunnaisesti, mutta kyllä kevään viljelyitä ja taimitilauksia koskevat sopimukset on lähes sataprosenttisesti tehty”, kertoo Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon johtaja Pekka Sahlman.

Männyn siemeniä taimien korvaajiksi

Varsinkin kuivahkoilla ja kuivilla kankailla ja vastaavan viljavuustason rämeillä männyn istutuksen voi vaihtaa männyn kylvöön, kunhan maa ei ole kovin hienojakoista, siis hiesua tai savea.

”Männyn siemeniä riittää koko maahan. Lappiin on tarjolla metsikkökeräyssiementä. Muualle maahan tarjolla on ensimmäisen polven siemenviljelysiementä”, kertoo Siemen Forelia Oy:n myynti- ja asiakkuuspäällikkö Marko Tynkkynen.

Tapion siemenkeskuksen viesti on samansuuntainen. Jalostettuja siemenviljelysiemeniä on saatavilla varsinkin Etelä- ja Väli-Suomeen.

Metsälehti on osa Tapio-konsernia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito