”Metsässä on niin paljon voimaa”

Timo Kiiskinen (Kuva: A.J.Savolainen)
Timo Kiiskinen (Kuva: A.J.Savolainen)

Laulaja-lauluntekijä Timo Kiiskisen kynästä on syntynyt metsäisiä kappaleita muun muassa Vesa-Matti Loirille, Anna Puulle ja Lauri Tähkälle. Metsäisiä ovat myös monet hänen omat kappaleensa. Kiiskinen ei kuitenkaan miellä käyttävänsä metsäisiä elementtejä kovin tietoisesti.

”Olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta ja olin lapsena niin luonnon ympäröimä, että metsä tulee sanoituksiin jostain alitajunnasta. Metsä on sanoituksissani tapahtumapaikka. Jos sen ottaa pois, kaikki jää roikkumaan ilmaan”, hän sanoo.

Kiiskinen on sanoittanut esimerkiksi Lauri Tähkän Väkevänä kuin metsä -kappaleen. Siinä metsä edustaa voimaa:

”Väkevänä niin kuin metsä,

syntyvänä niin kuin kevät,

kauniina niin kuin kesäyö,

lupaan olla aina tässä

tuulessa hyytävässä”

Kiiskisen mukaan metsä kuuluu tuulen, lehtien, oksien ja juurten ohella niihin sanoihin, joihin liitetään populaarimusiikissa poikkeuksellisen vahvoja mielikuvia.

”Metsässä on niin paljon voimaa. Metsän voi toki kaataa, mutta se on vain väliaikainen ratkaisu. Lopulta sitä kasvaa itse metsää.”

Omaa suhdettaan metsään Kiiskinen kuvaa ristiriitaiseksi.

”Tunnen metsää kohtaan ehkä hieman pelkoa. Luulen, että se tulee jostain alitajunnasta. Metsä on minulle tutkimaton paikka, ja kaikki tutkimaton on vähän pelottavaa.”

Toisaalta Kiiskinen sanoo hakevansa koko ajan yhteyttä luontoon.

”Joskus se on pelkkää ajattelemista ja laulujen tekemistä, mutta toisaalta 80 lauluntekijää sadasta miettii vain sitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Ihmiset eivät ole kovin tietoisia siitä, että todellisuudessa kaikki tapahtuu metsässä, pellolla, kalliolla, kallion sisässä tai rannalla. Siinä mielessä olemme koko ajan luonnon kämmenellä.”

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat