Ajankohtainen | Metsästä meemein ja giffein

4H-järjestön koulukiertue kertoo metsistä ilmastonmuutoksen selättäjänä nuorille helposti lähestyttävällä tavalla.

Metsätieteiden opiskelija Maria Selin piti It’s about taimi-koulukiertueen oppituntia Joensuun Pataluodon koulun oppilaille syyskuun lopussa. Kaikkiaan kiertueen etäoppitunteja vetää tänä vuonna kolme Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijaa. (Kuva Harri Mäenpää)
Metsätieteiden opiskelija Maria Selin piti It’s about taimi-koulukiertueen oppituntia Joensuun Pataluodon koulun oppilaille syyskuun lopussa. Kaikkiaan kiertueen etäoppitunteja vetää tänä vuonna kolme Helsingin yliopiston metsätieteiden opiskelijaa. (Kuva Harri Mäenpää)

Kännykkä yksi puu, rock-konsertti 65 puuta. Monelle nuorelle tulee yllätyksenä, kuinka monta puuta tarvitaan sitomaan heille tärkeiden asioiden hiilidioksidipäästöt.

Parhaillaan käynnissä olevassa 4H-järjestön järjestämässä koulukiertueessa opitaan puiden roolista hillitä ilmastonmuutosta. It’s about taimi -nimeä kantava kiertue on suunnattu yhdeksäsluokkalaisille. Syksyn aikana se tarjoaa noin sata etäoppituntia kouluissa ympäri Suomen.

”Kiertue on metsäinen tuulahdus, joka herättää ajattelemaan. Ajatuksena on metsäsuhteen kasvattaminen nuorilla”, kertoo 4H-liiton viestinnän asiantuntija Aino Heininen.

Heininen on ollut mukana suunnittelemassa kiertuetta. Nyt toisen kerran järjestettävä tapahtuma tavoittaa tänä vuonna parituhatta pian peruskoulunsa päättävää nuorta, eli kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna.

Nuorisobarometrit osoittavat, että nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kiertueen tarkoitus on esitellä yläkoululaisille kestävää metsätuotantoa, metsäsertifioinnin roolia sekä puupohjaisten tuotteiden mahdollisuuksia korvata uusiutumattomia materiaaleja.

”Tavoitteena on, että nuorten ilmastoahdistus helpottaa. Tarjoamme työkaluja ja ajatuksia, mitä voi itse tehdä ja vaikuttaa”, Heininen summaa.

Retkeily ykkösjuttu

Tunnit on suunniteltu nuorten näkökulmasta. Omaa metsäsuhdetta pohditaan esimerkiksi luomalla metsämeemejä ja yhteistyökumppani on nuorten keskuudessa tunnettu tubettaja Roni Bäck. Myös viesti kulkee nuorilta nuorille, sillä oppitunteja vetävät lähettiläät ovat metsätieteiden opiskelijoita.

Yksi heistä on metsätieteitä neljättä vuotta opiskeleva Ida Siik Helsingin yliopistosta.

”Olen ehtinyt pitää nyt kolme neljä oppituntia. Tänäänkin moni koki, että oli uutta asiaa. Positiivinen meininki siellä tuntuisi olevan”, Siik kertoo.

Heti Teamsin välityksellä järjestettävän tunnin alkuun Siik pyytää nuoria kertomaan gif-animaatioilla, millaisia ajatuksia metsä herättää.

”Ensimmäisenä nuorilla tulee mieleen metsästä retkeily. Se on ykkösjuttu”, Siik kertoo.

Tänä vuonna kiertueeseen on yritetty saada mukaan edellisvuotta enemmän myös suurempia kaupunkeja. Siellä nuoret yhdistävät metsän eri asioihin kuin maaseudulla, jossa korostuu esimerkiksi metsästys ja kalastus.

Erityisesti nuoria ovat kiinnostaneet paitsi puiden kyky sitoa päästöjä myös puun uudet käyttömahdollisuudet.

”Sitä ihmetellään, miten puusta voidaan tehdä hyvinkin läpinäkyvän muovin näköistä pakkausmateriaalia”, Siik kertoo.

It’s about taimi

  • Suomen 4H-järjestön järjestämä koulukiertue
  • käynnissä syyskuun puolivälistä joulukuun alkuun
  • käsittelee metsien roolia ilmastonmuutoksessa
  • tavoittaa arviolta 2 000 yhdeksäsluokkalaista
  • rahoittajana Metsämiesten Säätiö, yhteistyökumppani PEFC Suomi
  • 4H on lasten ja nuorten järjestö, joka toimii useissa eri maissa
  • Suomen 4H-liitossa on 200 paikallisyhdistystä, joissa 43 000 jäsentä

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Harrastukset Harrastukset