Metsätyyppi | Millainen metsäkeskustelu kyllästyttää?

Omiin poteroihin kaivautuminen metsäkeskusteluissa nyppii Metsälehden uutta kolumnistia ja aktiivista verkkokeskustelijaa Anneli Jalkasta.

Anneli Jalkanen on Metsälehti Makasiinin uusi kolumnisti. Kolumni löytyy sivulta 61. (Kuva: Seppo Samuli)
Anneli Jalkanen on Metsälehti Makasiinin uusi kolumnisti. Kolumni löytyy sivulta 61. (Kuva: Seppo Samuli)

1. Millaisista teemoista aiot kirjoittaa?

Ensimmäisen kolumnin aihe metsäteollisuus ei ole minulle tyypillinen, mutta se nousi esiin Metsälehden keskustelufoorumilla. Luontokato ja monimuotoisuus ovat koulutuksen kautta läheisiä aiheita. Myös hiilinieluista ja tutkimustiedon luonteesta aion kirjoittaa.

2. Mikä metsään liittyvä puheenaihe jo kyllästyttää?

Hiilinielujen kohdalla tietyt näkökulmat on jo moneen kertaan vatvottu. Puhutaan aina vaan Suomen metsien ja soiden hiilitaseesta, vaikka ilmakehä on maapallon laajuinen ja pitäisi katsoa kokonaisuutta.

3. Millaisena metsätalous näyttäytyy muissa medioissa?

Metsätalous ja -teollisuus näyttäytyvät usein ympäristönpilaajana ja ongelmien aiheuttajana. Se ei ole kovin monipuolinen näkökulma.

4. Mitkä ovat metsäalan tulevien vuosien kohtalonkysymykset?

Ne ovat samat kuin muunkin maailman: ilmastonmuutos, luontokato, väestöräjähdys ja liiallinen kulutus. Metsäala on enemmän ratkaisujen tuoja kuin ongelmien aiheuttaja. Pitää silti muistaa, että kaikkea ei voi vain maksimoida, vaan pitää optimoida. Esimerkiksi hakkuita ei voi jatkuvasti kasvattaa ilman, että monimuotoisuus kärsii.

Anneli Jalkanen

Kuka: Metsälehden uusi kolumnisti, metsänomistaja ja metsätieteen tohtori

Miten: On ollut mukana metsäntutkimuksen teossa yli 40 vuotta eri tehtävissä

Miksi: Osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on tärkeää ja tuntuu luontevalta siirtää kertynyttä tietoa verkkokeskustelujen kautta.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut