Mikä muovasi kannon sydämeksi?

Oudon muodon taustalla saattaa olla vuosia aiemmin sattunut kolhu, luontokirjailija Seppo Vuokko arvioi.

  (Kuvaaja: Tiia Puukila)
(Kuvaaja: Tiia Puukila)

Vastaani tuli tuore koivun kanto, jonka katkaisupinta oli lähes sydämen muotoinen. Puu kasvoi kaupungissa tien pientareella. Mikä on saanut puun kasvamaan tällaiseksi?

Lukija Järvenpäästä

Normaalisti puun rungon poikkileikkaus on säännöllinen ympyrä. Poikkeuksena on tyvi aivan maan rajassa, missä juurten paksuuskasvu tekee poikkileikkauksesta tähtimäisen. Ylempänä kaikki uurteet ja epätasaisuudet johtuvat häiriöistä jällen toiminnassa, esimerkiksi kuoren rikkoneesta mekaanisesta vauriosta, kuoren alle tunkeutuneesta hyönteisestä tai sienen tai bakteerin aiheuttamasta infektiosta.

Myös ravinteiden kuljetuksessa voi olla häiriöitä, jotka näkyvät jällen toiminnan paikallisena heikentymisenä. Ravinnehuollon aiheuttamat häiriöt ovat yleensä hyvin loivia.

”Sydämessä” näkyy loven kohdalla kuoren alla vaalea puoliympyrän muotoinen täplä. Ehkä siinä on bakteerin tai sienen infektio, joka estää jällen toiminnan ja paksuuskasvun sillä kohtaa. Koska kyseessä on katuvarren puu, syynä voi olla vuosia aikaisemmin sattunut kolhu.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat