Näy hakkuutyömaalla

Huomioliivi ja kypärä kuuluvat hakkuutyömaalla liikkuvan varustukseen.

Huomioliivi näkyy
Marko Helstelä ja Perttu Alitalo luottavat hakkuutyömaalla oranssiin väriin ja huomioliiviin. (Kuva: Seppo Samuli)

Oranssinkeltaiset hahmot pistävät silmään männynrunkojen keskeltä. Hämeenlinnalaiselle hakkuutyömaalle on marraskuisena päivänä kerääntynyt poikkeuksellinen joukko: niin puunostajan ja koneyrittäjän edustajia kuin metsänomistajakin.

Taustalla on Stora Enson turvallisuusviikko. Sen tarkoituksena on muistuttaa hakkuutyömailla liikkuvia huolehtimaan turvallisuudestaan.

”Yleensä ostohenkilöllä ei ole hakkuutyömaalle asiaa enää siinä vaiheessa, kun hakkuu on käynnissä”, selventää Stora Enson metsäasiantuntija Marko Helstelä.

Metsänomistajia ja muita metsässä liikkujia hakkuutyömailla sen sijaan näkyy usein.

”Silmät saavat olla auki vähän joka suuntaan. Metsänomistajat tulevat välillä katsomaan hakkuita, ja syksyisin metsässä liikkuu paljon marjastajia ja sienestäjiä”, kertoo Stora Ensolle urakoivan Metsäkonepalvelu Oy:n hakkuukoneenkuljettaja Lasse Viitanen.

Metsäkonepalvelu Oy:n operaatioesimiehen Veli-Pekka Eronkosken mukaan useimmat osaavat varoa metsäkoneita, mutta varsinkin taajamametsissä ihmiset saattavat kulkea hyvinkin läheltä hakkuukonetta.

Turvallisuus parantunut

Hakkuutyömaiden turvallisuus on Hels­telän ja Stora Enson markkinointiasiantuntijan Tuomas Koistisen mukaan parantunut viime vuosina huomattavasti. Samaa sanoo Eronkoski.

”Vielä kymmenen vuotta sitten metsäammattilaiset pukeutuivat mustaan tai vihreään.”

14 vuotta hakkuukoneen puikoissa työskennelleen Viitasen mukaan myös metsänomistajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota turvallisuuteensa. Monelta löytyy turvatakki tai huomioliivi.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 21/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat