Partaharjun puutarha tuplaa taimituotantonsa

Kuuden miljoonan euron investoinnin ansiosta Partaharjusta tulee Suomen suurin taimitarha.

Partaharjun puutarhalla pakattiin syysistutuksille lähetettäviä mäntyjä. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)
Partaharjun puutarhalla pakattiin syysistutuksille lähetettäviä mäntyjä. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Partaharjun puutarha panostaa voimallisesti metsäpuun taimiin. Pieksämäellä toimivan taimitarhan tuotantokapasiteetti kaksinkertaistuu vuoden 2019 kevääseen mennessä ja kohoaa 45 miljoonaan taimeen vuodessa.  Samalla siitä tulee Suomen suurin taimitarha.

Tätä varten Partaharjulle rakennetaan puolitoista hehtaaria uusia kasvihuoneita, viisi hehtaaria taimien ulkokasvatuskenttää sekä uusi, aiempaa isompi taimien pakastamo.

”Silloin pystymme pakastamaan talveksi yli 40 miljoonaa tainta, käytännössä koko tuotantomme”, toimitusjohtaja Hanna Suhonen kertoo.

Tänä vuonna Partaharjulla tuotettiin noin 27 miljoonaa tainta, osin erikoisjärjestelyin, jotta kovaan taimien kysyntään pystyttiin vastaamaan. Nyt rakenteilla olevalta linjalta ensimmäiset taimet lähtevät metsään ensi vuoden syksynä ja ensimmäinen iso sato vuoden 2019 keväällä.

”Puolet vuoden 2019 tuotannosta on jo myyty”, paljastaa Partaharjun osaomistaja ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Savolainen.

Taimia kaikille

Partaharju on tuottanut metsäpuun taimia vajaan vuosikymmenen ja hankkinut laatumaineen ja markkina-aseman. Sen kasvattamia taimia istutetaan Hangosta Rovaniemelle asti.

”Meidän alalle tuloa on helpottanut se, että vanhojen, valtiotaustaisten taimiyhtiöiden yksityistäminen on kestänyt niin pitkään”, Savolainen korostaa.

Partaharju myy taimia kaikille alan toimijoille, osin myös muille taimiyhtiöille. Jatkossakin valtaosa tuotannosta jää Suomeen. Koko tuotanto menee tukkumyyntiin, suoraan yksityisille yhtiö ei taimia myy.

Taimien kokonaiskysynnän merkittävään kasvuun Partaharjulla ei uskota. Se tarkoittaa, että yhtiön on lohkaistava lisää markkinaosuutta muiden kustannuksella.

”Pyrimme myös taimien vientiin. Tähän mennessä olemme myyneet vain vähäisiä määriä taimia Ruotsiin, mutta tuotantokapasiteetin puute on rajoittanut vientiä. Viennissä tähyämme sekä länteen että itään.”

Partaharjun taimet on kasvatettu lähes yksinomaan jalostetusta siemenviljelysiemenestä. Ensi vuoden taimia varten jalostettua siementä riittää, mutta vuoden 2019 tilanne on epävarma.

Siemenpulaa on välillä lievitetty ostamalla laatusiementä Ruotsista.

”Ruotsalaisetkin ovat alkaneet säännöstellä siementen myymistä”, Savolainen kertoo.

Kukkia, taimia, parruja ja klapeja

Savolaisen ja Suhosen perheiden omistama Partaharju on taustaltaan kukkapuutarha, joka tuottaa muun muassa tulppaaneja ja ruukkusipulikukkia sekä kotimaahan että vientiin.

Rakenteilla oleva uusi taimilinja palvelee myös kukkatuotantoa. Kesäisin kasvatetaan puuntaimia ja talvisin uusissa kasvihuoneissa tuotetaan kukkia.

Partaharjulle on rakennettu myös puuterminaali, jossa toimii pikkutukkia käyttävä parrusaha ja klapitehdas, jonka kone on Erkki Savolaisen mukaan maailman nopein.

”Pikkutukkeja sahaamme vuosittain 50 000 kuutiota”, Savolainen kertoo.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 18,5 miljoonaa euroa ja nettovoitto miljoona euroa. Taimituotannon laajennuksen myötä liikevaihdon odotetaan kasvavan lähivuosina yli 20 miljoonaan euroon.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut

Kuvat