Pikatesti | Kevyesti rankametsään

Pikku-Echo osoittautui pirteäksi sahaksi pieniläpimittaisen puuston hakkuuseen.

 Echo CS-2511 WES  painaa 3,3 kiloa.
Echo CS-2511 WES painaa 3,3 kiloa.

Echo CS-2511 WES lienee maailman kevyin polttomoottorisaha. Työkunnossa se painaa 3,3 kiloa ja ilman terälaitetta, tankit tyhjinä 2,3 kiloa. Maailman halvin pikku-Echo ei ole, mutta kevytsarjan kilpailijoitaan edullisempi.

Pikku-Echon moottori on makaavasylinterinen. Sylinteritilavuus on 25 kuutiosenttiä ja teho 1,1 kilowattia, siis vähän. Kiekkosahauskokeessa se hävisi niukasti teholtaan akkusahojen kärkiryhmän takana kärkkyvälle Makita DUC303:lle.

Rankametsässä pikku-Echon meno on pirteää, kiitos moottorin riemastuttavan kierrosherkkyyden. Sen ansiosta saha toimii jouhevasti hento-oksaisten puiden pyyhkäisykarsinnassa. Kaasu pohjassa moottori kiersi 13 200 kierrosta minuutissa.

Solakkarunkoinen saha on jouheva käsitellä. Hallintaa vakauttaa sekin, että etu- ja takakahvojen oteväli on Echoksi pitkä. Esimerkiksi 35 kuution Echoissa kahvojen väli on lyhyempi.

Voisin nähdä itseni harventamassa parikymmenvuotiasta istutuskuusikkoa pikku-Echolla. Leikkuuteho riittää rinnan tasalta 15-senttisten puiden sahaamiseen. Tässä pätee metsurien vanha viisaus: minkä kannolla häviää, sen karsiessa voittaa.

Rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että pikkuisen moottorin vääntö ei päätä huimaa. Pikku-Echoa ei kannata hankkia, jos sahaa tarvitsee ensisijaisesti polttopuun katkontaan – siihen tarpeeseen saa samalla rahalla sopivamman koneen.

Pro-luokan varustus

Paha sanoa, tarvitaanko näin pikkuruisessa sahassa käynnistystä keventävää puolipuristinta, mutta sellainen pikku-Echossa on. Myös bensaa kaasuttimeen työntävä primer-pumppu löytyy.

Terälaippaa pitelevä purukopan mutteri on putoamatonta mallia. Pakkaskelejä varten on erillinen talvikäyttöasento, jolla kaasuttimeen johdetaan sylinteritilan kautta lämmintä ilmaa – ihan kuin oikeissa sahoissa.

Pluspisteiden saldoa verottaa japanilaissahoille tyypillinen virta- ja ryyppyhanikoiden hankala sijoittelu.

Plussat ja miinukset

+ keveys

+ kierrosherkkyys

+ hyvä käsiteltävyys

– väännön puute

– ryyppy- ja virtakytkimen hankaluus

Echo CS-2511 WES

›› Sylinteritilavuus 25 cm3

›› Moottoriteho 1,1 kW

›› Paino ilman terälaitetta, tankit tyhjinä 2,3 kg

›› Paino työkunnossa 3,3 kg

›› Polttoainetankin tilavuus 0,19 litraa

›› Öljytankin tilavuus 0,14 litraa

›› Terälaipan pituus 12 tuumaa (30 cm)

›› Ketjujako 3/8

›› Ketjun uraleveys 1,1 mm

›› Hinta noin 370 euroa

›› Maahantuoja Stokker Oy

›› Valmistusmaa Japani

Tekniikka Tekniikka

Kuvat