Puukaupassa syksyn näkymät sumuiset, ”ei voi sanoa vielä mitään”

Vaikka sellukauppa sakkaa, energiapuun vahvan kysynnän uskotaan pitävän myös kuitupuiden hinnat hyvällä tasolla.

Kuitupuuta ohjautuu tällä hetkellä paljon energiakäyttöön, joka ylläpitää kilpailua harvennusleimikoista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Kuitupuuta ohjautuu tällä hetkellä paljon energiakäyttöön, joka ylläpitää kilpailua harvennusleimikoista. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Sahatavara- ja sellumarkkinoiden nopea laskusuhdanne on luonut syksyn puumarkkinoille vaikeasti ennakoitavat asetelmat. Lopputuotemarkkinoiden perusteella kantohintojen nousulle kevään huippulukemista ei löydy perusteita.

”Aikamoisen hiljaista on kaikilla markkinoilla. Olemme myyneet sahatavaran syyskuun osalta, mutta neljännen kvartaalin osalta ei voi sanoa vielä mitään. Lyhytjänteisyys leimaa nyt kaupantekoa”, tiivistää Iisveden sahan toimitusjohtaja Tommy Lindström näkymät.

Sahatavaran myyntihinnat ovat Lindströmin mukaan pudonneet vuodessa noin 30–40 prosenttia. Tästä huolimatta Iisvedellä on sahattu tänä vuonna kuusitukkia edellisvuoden tahtiin.

”Vuoden loppuun saakka tuskin painetaan täysillä. Korkojen nousu ja rakentamisen hiipuminen näkyvät kysynnässä etenkin Skandinaviassa ja Saksassa.”

Harvennusleimikoista hyvä hinta

Totaalista stoppia puukauppaan tuskin on odotettavissa, vaikka esimerkiksi UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen viittasi tuotannonrajoituksiin kaikissa tuoteryhmissä yhtiön osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä. Tyrehtynyttä tuontipuuvirtaa paikataan edelleen kotimaasta, ja Metsä Groupin syksyllä starttaava Kemin sellutehdas pitää osaltaan yllä kysyntää.

Hintaodotukset ovat kuitupuun osalta nyt maltillisempia kuin keväällä.

”Jos katsoo isojen metsäyhtiöiden heikentyneitä tuloksia ja hintatilastojen kehitystä lopputuotemarkkinoilla, niin kyllä tilanne oletettavasti heijastuu myös kuitupuumarkkinaan”, pohtii Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen kenttäpäällikkö Jussi Linnala.

Kesän aikana puun tilastohinnat ovat kääntyneet laskuun, tosin ilmiö on lähes jokavuotinen.

Linnalan mukaan etenkin harvennuskuitupuun hinnat ovat edelleen hyvällä tasolla.

”Harvennusten osalta en kyttäilisi hintapiikkejä, vaan puuta kannattaa myydä metsänhoidollisen tarpeen mukaan.”

Energiapuun kysyntä kasvaa

Kenties merkittävin muutos puumarkkinoilla on se, että kuitupuusta kilpailevat tasaväkisesti nyt muutkin kuin sellunkeittäjät. Energiapuun kysyntä heijastuu kantohintoihin.

”Energiapuun osalta eletään yhä suurta murrosta, jonka sota Ukrainassa käynnisti. Kaikkien energiapuujakeiden kysyntä näyttää syksyn osalta hyvälle”, sanoo toimitusjohtaja Tomi Vartiamäki Laania Oy:stä. Laania on erikoistunut toimittamaan energiapuuta asiakkailleen, omia tuotantolaitoksia sillä ei ole.

Energiapuun hinnoissa on Vartiamäen mukaan menty tänä kesänä paikoin kuitupuun hintoihin, joskin alueelliset erot ovat suuria. Suurin osa yhtiön ensi talven puista on hankittu, mutta puuta ostetaan tasaisesti.

”Aiempia tuontipuumääriä tuskin saadaan Suomeen pitkään aikaan, joten energiapuun kysyntä jatkanee kasvuaan. Toimitusvarmuuden aiempaa suurempi huomiointi on lisännyt energiapuun loppuasiakkaiden halua ostaa osa energiapuusta tuoreena ja varastoida se itse. Tämä on ollut merkittävimpiä muutoksia energiapuumarkkinalla.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa